Egyre gyorsabban válnak végzetessé az Atlanti-óceán hurrikánjai

2023.10.24. · tudomány

Alig 24 óra is elég lehet ahhoz, hogy egy-egy kisebb vihar óriási hurrikánná erősödjön, és erre egyre nagyobb esély mutatkozik az Atlanti-óceán partvidékén. A New York Times számolt be arról a kutatásról, ami az elmúlt évek természeti katasztrófáit értékeli és rámutat arra, hogy a hurrikánok kialakulásához egyre kevesebb időre van szükség.

Andra Garner, Scientific Reportsban megjelent a tanulmány szerzője, a Rowan Egyetem munkatársa 2001 és 2020 között vizsgálta a part mentén kialakuló ciklonok erősségének változását. Kutatásai alapján megállapította, hogy a Saffir–Simpson-hurrikánskála alapján 1-es kategóriába sorolt hurrikánok és viharok 8 százalék eséllyel válnak legalább 3-as erősségűvé 24 órán belül. Összehasonlításképp, ennek az esélye 1970 és 1990 között mindössze 3 százalék volt.

A viharok kialakulásában és erősödésben az óceán hőmérsékletének melegedése is jelentős szerepet játszik. Garner szerint ezért lehetetlen kivédeni a természeti katasztrófákat a melegedés (azaz a klímaváltozás) mérséklése nélkül.

Az, hogy a hurrikánok ilyen gyorsan válnak erősebbé, gyakorlatilag ellehetetleníti a gyors reakciót és a károk mérséklését. A kutatók szerint 24 óra nem elég, hogy felkészüljenek a pusztításra, a jövőben viszont egyre többször kell hirtelen lecsapó erős viharokra számítani.

Bár vannak regionális eltérések (a Mexikói öbölben például enyhébb az erősödés), általánosságban elmondható, hogy egyre több erős hurrikán alakul ki a partok mentén. Így pusztított Puerto Ricoban 2017-ben a Maria hurrikán, ami csupán 1 nap alatt 1-es erősségűből 5-ös erősségűvé vált és 3000 ember halálát okozta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás