Egy forradalmi gerincimplantátum visszaadta a járás képességét egy Parkinson-kóros férfinak

2023.11.07. · tudomány

Úgy érzi magát, mintha újjászületett volna – mondta a 63 éves Marc a New Scientistnek, aki az első olyan Parkinson-kórban szenvedő beteg, aki megkapta az idegek és izmok közötti kommunikációt helyreállító gerincimplantátumot.

link Forrás

A svájci kutatócsoport, ami az implantátumot fejlesztette, más agy-izom interfészekkel is kísérletezik. Céljuk, hogy visszaadják a mozgás szabadságát azoknak, akiket megfoszt ettől egy betegség vagy egy baleset. Marc esetében a 20 éve diagnosztizált degeneratív idegrendszeri betegség, a Parkinson-kór áll a háttérben, ami a dopamintermelő idegsejtek szisztematikus pusztulásával jár együtt. A francia férfi az évek során elvesztette az egyensúlyérzékelési, majd a járásképességét is, aminek következtében elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha újra segítség nélkül a szabadban sétálgasson.

Az implantátumnak köszönhetően viszont most minden vasárnap akár 6 kilométert képes megtenni a saját lábán, írja a Guardian.

Ehhez a kutatók először egy részletes anatómiai térképet készítettek Marc gerincvelőjéről és az idegekről, majd az elektródákat úgy helyezték el a gerincben, hogy képesek legyenek impulzusokat továbbítani az izmok felé. Ezek az elektródák felelnek azért, hogy az agyból érkező hibás jeleket korrigálják a lábain elhelyezett mozgásszenzorok visszajelzései alapján.

Az első kísérletek alapján készített tanulmány megállapította, hogy az implantátumnak köszönhetően javultak a mozgásfunkciók és az egyensúly is. Ezt Marc tapasztalatai is megerősítik, ami biztató a további tesztek tekintetében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás