A rekordmeleg október után jöhet a rekordmeleg év is

2023.11.08. · tudomány

Samantha Burgess, az Európai Unió Copernicus programjának igazgatóhelyettese szerint az idei október 0,4 fokkal volt melegebb, mint az eddig mért legmelegebb – ez pedig igencsak jelentős különbségnek számít. Az év során egymás után megdőlő hőmérsékleti rekordok sorában egyelőre ez az utolsó, de a kutatók az eddigi mérések alapján „csaknem biztosra” veszik, hogy 2023 minden eddig mért hőmérsékleti rekordot megdönt majd.

A felmelegedést részben az üvegházhatású gázok kibocsátása, részben pedig az El Niño okozza, a 2016-os korábbi rekordév is a Déli Oszcilláció meleg periódusának idejére esett. Burgess szerint a mostani adatok alapján kijelenthető, hogy 2023 az elmúlt 125 ezer év legmelegebb éve lesz.

Az extrém az új normális

A NASA mérései alapján az idén már túlestünk a világ legmelegebb nyarán, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal közleménye szerint pedig az El Niño miatt további felmelegedés várható, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) pedig legalább 2024 áprilisáig számol a meleg ciklussal.

Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem meteorológusa szerint nem véletlen, hogy sorra dőlnek a rekordok: az El Nino csak egy újabb lapáttal tesz rá az eleve elszabadult felmelegedésre.

Piers Foster, a Leedsi Egyetem klímakutatója szerint az üvegházhatású gázkibocsátás gyors visszaszorításával megfelezhető lenne a felmelegedés növekedése – de ha ez elmarad, az egyre gyakoribb áradások, erdőtüzek, hőhullámok és viharok már nem extrém eseményeknek, hanem a hétköznapok részének fognak számítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK