Itt a vége: Az El Niño-t már nem vészelik át az indonéz gleccserek

2023.08.23. · tudomány

Mindkét Indonéziában található trópusi gleccser visszafordíthatatlanul olvad, és bár már évek óta a teljes pusztulásáról szólnak a hírek, valószínű, hogy már alig maradt hátra egy kis idejük. Donaldi Permana klímakutató, aki 2009-ben kezdte tanulmányozni az indonéz gleccsereket, tavaly 2026 és 2027 közé becsülte a teljes olvadás időpontját, idén egy évvel pesszimistább jóslatot tett: nem hiszi, hogy 2026-nál tovább bírják.

A gleccserek Permana szerint már az ipari forradalom óta folyamatosan olvadnak, de a folyamat az utóbbi években felgyorsult. Az Indonézia legmagasabb hegyén, a 4884 méteres Puncak Jayán lévő gleccser ráadásul két irányból is veszélyeztetett: alulról és felülről is olvad. A jég a meredek hegycsúcsról aztán könnyen lecsúszik, a sötét színű szikla pedig jobban felmelegszik, mint a jég, ezzel tovább gyorsítja a gleccser pusztulását.

Az évek óta megfigyelhető olvadást Permana szerint tovább gyorsítja az El Niño, amelynek hatására különösen hosszú és forró száraz évszakra számítanak Indonéziában, ami az erdőtüzek megszaporodása és a vízellátási problémák mellett a gleccserek végét is jelentheti.

photo_camera A gleccser 2010-ben Fotó: DAVID CHRISTENSON/AFP

Míg a jégtakaró 2010-ben még 32 méter vastag volt, 2021-re mindössze 8 méteresre olvadt, a gleccserek összterülete pedig 2,4 négyzetkilométerről 0,23 négyzetkilométernyire apadt. 2015-16-ban, szintén El Niño idején, a gleccser egyetlen év alatt öt méterrel lett vékonyabb.

Eltűnik az isten agya

A klímakutató szerint a gleccserek menthetetlenek, az egyetlen, amit még tenni lehet, az a pusztulásuk minél alaposabb dokumentálása, hogy az indonézek legalább arról értesüljenek, hogy valaha volt gleccser az országukban. Permana szerint nem csak a tudományt és a környezetet éri jóvátehetetlen veszteség, hanem a Puncak Jaya környékén élő törzseket is, akik istenként tisztelik a hegyet, „azzal pedig, ha elolvad róla a jég, elveszítik az istenük agyát”.

Lonnie Thompson gleccserkutató szerint, aki Permanával együtt jégmintákat vett a gleccserből, az ott élők azzal vádolták meg, hogy lyukat fúr az isten fejébe, hogy ellopja az emlékeit – és ahogy mondta, a mintavétellel éppen valami hasonló volt a célja.

Thompson szerint az indonéz gleccserek olyanok, mint a kanári a szénbányában: gyorsan reagálnak a klímaváltozásra, és mivel a trópusi gleccserek közül az indonéziaiak fekszenek a legalacsonyabban, ezeket éri utol leghamarabb a sorsuk. Thompson szerint a felmelegedés következő áldozata a Kilimandzsárón lévő és a perui Quelccaya-gleccser lesz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás