Néhány MI-generált arcot hitelesebbnek találtak egy kutatás résztvevői, mint a valódiakat

2023.11.14. · TECH

Egy ausztrál kísérlet résztvevői hitelesebbnek találták azokat az arcokat, amiket a kutatók mesterséges intelligenciával generáltak, mint a valódi emberekről készült fotókat, írja az IFL Science.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói 610 felnőtt bevonásával végeztek kísérletet, amiben arcokat mutattak a résztvevőknek. A képeken generált és valódi személyek is szerepeltek, férfiak és nők egyaránt, továbbá különböző bőrszínű embereket is megjelentek.

A kutatás egyik vezetője, Amy Dawel szerint nem meglepő, hogy a résztvevők valósághűbbnek találták a mesterséges intelligencia által generált fehér arcokat, mint a színesbőrű képeken szereplőkét. Véleménye szerint ennek az az oka, hogy a generatív mesterséges intelligencia algoritmusokat általában olyan képeken tanítják, amiken fehér bőrszínű személyek szerepelnek.

A kutató viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a különbség és az MI hátránya már nem sokáig áll majd fenn. A technológia terjedésével és fejlesztésével arra számít, hogy egyre megtévesztőbb, a valósághoz még jobban hasonlító személyek generálhatók majd az online térben. Attól tart, hogy ezzel egy időben megszaporodnak majd a deepfake tartalmak, ami ellen viszont gyakorlatilag lehetetlen anélkül védekezni, hogy a fejlesztést folytató vállalatok több információt osztanának meg a technológia hátteréről.

Veszélynek tartja továbbá, hogy a kísérletben azok voltak a legbiztosabbak a választásukban (hogy melyik arc valódi és melyik nem), akik a leginkább eltévesztették a generált arcok felismerését. A legtöbben az MI által vétett hibákról gondolták azt, hogy pont ezek teszik az arcokat egyedivé és emberivé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás