Rájöttek, hogy miért okoz fejfájást a vörösbor

2023.11.21. · tudomány

Friss kutatás igazolja, hogy a vörösbor fogyasztását gyorsan követő fejfájás kialakulásában az italban található fenolos flavonoidok lehetnek felelősek. Az összetevő nagyobb arányban fordul elő a vörösborban, mint a fehérborban, ezért jellemző, hogy főképp az előbbitől alakul ki kellemetlen fejfájás már italozás közben.

A bor okozta fejfájás nem keverendő össze a másnapossággal, írja a Guardian. Utóbbi ugyanis másnapra alakul ki és teljesen más okozza. A borozás, és különösen a vörösborok fogyasztása azonban, főleg az arra érzékenyeknél, már néhány pohár ital után kellemetlen fejfájást idézhet elő.

Mindez az alkohol lebontása során keletkező anyagok miatt van, és nagyban hasonlít ahhoz a folyamathoz, amit az alkoholbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszerekkel igyekeznek elérni. Ezek ugyanis kellemetlen tüneteket váltanak ki, hogy a szenvedélybeteg elforduljon az italtól. A vörösborban magasabb arányban megtalálható színanyagok, a flavonoidok pedig úgy gátolhatják a bomlási folyamatot, ahogy a gyógyszerek is teszik a terápia során.

A Scientific Reportsban közzétett tanulmány szerint a bort két lépésben metabolizálja az emberi szervezet, amit a máj speciális enzimjei irányítanak. Ennek eredményeképpen az alkohol acetáttá alakul. A folyamat második fázisa, amikor az acetaldehid alakul acetáttá – azonban ezt a lépést képesek gátolni a vörösborban található vegyületek, mint a kvercetin, amit korábban P-vitaminnak is neveztek és a flavonolok egyike.

Az acetaldehid mérgező vegyület, ami azáltal, hogy a lebontó enzimet a kvercetin (ami mintegy tízszeres mennyiségben van jelen az italban, mint a fehérborokban) blokkolja, felhalmozódik a vérben. Ahogy emelkedik a mennyisége, úgy válthat ki kellemetlen tüneteket az emberi szervezetben: kínzó fejfájást, hányingert, arcpírt és izzadást.

Az, hogy egyesek miért érzékenyebbek a vörösbor hatásaira, egyelőre nem világos a kutatók számára sem. Lehetséges, hogy az enzimjeik blokkolhatók könnyebben, de az is előfordulhat, hogy fogékonyabbak a mérgező acetaldehid hatásaira. A kvercetin jelenléte és mennyisége a borokban egyébként nem egyenletes, még a vörösborok között sem. Mivel a növények a napfény hatására termelik az összetevőt, azok a fajták, amelyek naposabb vidékeken termelnek, akár többszörös mennyiségben is tartalmazhatják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás