Romák által készített, romákról szóló film nyerte a ljubljanai filmfesztivál fődíját

2023.11.23. · MŰVÉSZET

November 18-án este hirdették ki a 34. Ljubljanai Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjait. A szlovén filmfesztivál fődíját, a szlovén Telekom által szponzorált Jégmadarat Császi Ádám második nagyjátékfilmje, a Háromezer számozott darab kapta.

„A Háromezer számozott darab arról szól, hogy a fehérek vegyék már észre, mit gondolnak a cigányokról” – mondta a Qubitnek még áprilisban Horváth Kristóf, a film főszereplője és egyik szövegírója.

A film alapja a Cigány Magyar című, storytelling technikával íródott színházi előadás, amit a Tudás Hatalom (T6) elnevezésű, romákból álló kreatív műhely készített még 2018-ban. A színházi produkciót néhány éve meghívták a berlini Deutsches Theaterbe, és a filmben azt látjuk, hogy miután a darab roma alkotóit és nem roma rendezőjét meghívja a neves német színházi fesztivál, egy sajtótájékoztatón és különböző eseményeken olyan szituációkba kerülnek, ahol újra meg újra a romákkal kapcsolatos sztereotípiákkal kell szembesülniük. A film roma és a nem roma színházrendezőt játszó szereplői is mind romák: a főszerepeket Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Oláh Edmond Mizo, Varga Norbert, Pászik Christopher és a Színész Bob művésznéven ismert Horváth Kristóf alakítják.

„Azért akartam cigánynak születni, hogy legyen mivel takarózni. Nekem szar volt a gyerekkorom, érted? Sajnálsz? Persze, hogy sajnálsz. Akkor te jó ember vagy!” – mondja a Franciskát játszó Farkas Franciska színész a filmben. Bár az alkotásban sok erős mondat szerepel, ebben az egy monológban benne van a romák életét meghatározó minden probléma: az identitás, a sztereotípiák és a látható kisebbségi lét, amin a film aztán folyamatosan csavar még egyet. Hiszen ha valami, akkor a cigányság nem választás kérdése, a romák sajnálata pedig leginkább arra jó, hogy a nem romák a lelkiismeretüket megnyugtatva szerethessék önmagukat.

A Háromezer számozott darab az egyik első igazi magyar roma film, témáját tekintve pedig egészen biztos, hogy még sosem készült ilyen film Magyarországon.

A Qubit egy korábbi cikkében a film roma származású készítőit és roma aktivistákat kérdezett arról, hogy mit gondolnak a filmről.

A filmről készült cikkünk itt olvasható:

link Forrás

További kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás