Kígyómarástól védő középkori tálat találtak Törökországban

2023.12.05. · tudomány

Ritka, bronzból készült varázstárgyat találtak Törökországban, Hasankeyfben: a világon mindössze 22 hasonló középkori bronztálat ismernek, a mostanival együtt a számuk 23-ra gyarapodott.

A körülbelül 800 éves edényen egy kétfejű sárkány, egy kutya, egy kígyó és egy skorpió képe található, és amellett, hogy az anyaga miatt is gyógyhatást tulajdonítottak neki, szorosan kötődik a városhoz, ahol megtalálták: a néphit szerint az, aki belépett az itteni kastélyba, amelynek a kapuján egy kígyó domborműve volt látható, védelmet kapott a kígyómarás ellen. Ez a helyi lakosoknak alanyi jogon járt, nekik nem kellett ki-be mászkálniuk a kapun ahhoz, hogy elkerülhessék a hasonló baleseteket.

photo_camera A varázstál Fotó: Anatolian Archeology

Zekai Erdal, az ásatás vezetője szerint a tál a kígyómarás mellett a skorpiócsípés és a kutyaharapás ellen is védett, és kettős célt szolgált: ha mégis megmart valakit a kígyó, az ebből fogyasztott víz meggyógyította.

Achátzihgir

Az ásatáson az edényen kívül két íjászgyűrűt (zihgirt) is találtak egy sírban. Erdal szerint a gyűrűk arra utalnak, hogy egy fontos embert temethettek ide, de azt nem lehet tudni, hogy kit. Az íjászgyűrűk csontból és achátból készültek, és bár több hasonló lelet ismert, ez az első alkalom, hogy ilyesmit találtak Hasankeyfben.

photo_camera Achátból és csontból készült íjászgyűrűk Fotó: Anatolian Archeology

A Tigris folyó partján lévő város a világ egyik legrégebb óta lakott települése, a régészeti leletek tanúsága szerint mintegy 12 ezer éve élnek itt emberek. A mostani ásatáson több kőkorszaki, vaskori és ókori lelet is előkerült. A történelmi jelentőségű várost a Tigrisre épített gát miatt 2020-ban elárasztotta a víz, a török hatóságok ekkor több műemléket is elköltöztettek.

A duzzasztógát építése óta folyamatosak a térségben a régészeti feltárások, a mostani ez ötödik nagy etaphoz tartozik. A bronztálat és a gyűrűket a helyi múzeumban helyezik el.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás