Kígyók elleni varázslat védte egy egyiptomi írnok sírját

2023.11.08. · tudomány

Különleges sírt tárt fel egy cseh régészeti kutatócsoport az egyiptomi Abu-Szírban. Az eddig ismeretlen írnokot a nekropolisz nyugati részén helyezték végső nyugalomra, az itteni sírokba jellemzően magas rangú hivatalnokokat vagy katonatiszteket temettek a XXVI-XVII. dinasztia idején, az időszámításunk előtti 5-6. században.

Dzsehutiemhat sírját valószínűleg már az ötödik században kirabolták, így vagyontárgyak nem kerültek elő belőle, de a kőből készült szarkofág és a falon látható vésetek épségben maradtak. A síraknának csak a központi terme maradt meg, ezt ismeretlen okoknál fogva egy másik sírról eltávolított faragott kövekkel töltötték fel.

photo_camera Az északi falon kígyómarás elleni varázsigék láthatóak Fotó: Petr Košárek, © Czech Institute of Egyptology FF UK

A kamra 3,2 méter hosszú, 2,6 méter széles és 1,9 méter magas, az északi oldalfalára pedig kígyómarás elleni varázslatokat véstek. A szarkofág tetején Ízisz és Nepthüsz képmása található, a belső felén pedig Imentet, a Nyugat istennőjének a képe látható. Bár Dzsehutiemhat múmiáját eltávolították a szarkofágból, a régészek a kamra padlóján több csontot is találtak, ezek alapján úgy tűnik, hogy a 25 éves kora környékén elhunyt írnok súlyos csontritkulásban szenvedett, a gerincét pedig alaposan megviselte az ülőmunka.

Rabló ellen nem véd

A csontritkulással nem volt egyedül: a kutatók több Abu-Szírban előkerült múmiánál is hasonló betegséget állapítottak meg, ezért elképzelhetőnek tartják, hogy a területen egy család tagjai nyugodhattak. A régészek néhány edénytöredéket is találtak, ezek közül az egyik azért érdekes, mert a sírrablók ásóként használhatták, amikor kifosztották Dzsehutiemhat sírját.

A kígyómarás elleni varázslatok a kamra északi falán nem csak kígyómarás ellen voltak használatosak: a kígyók védelmet biztosítottak a halott számára is. Erről a védelemről különbözőképpen próbáltak gondoskodni, egy közeli sírban a Halottak könyvéből vett idézetek voltak hivatottak megvédeni az elhunyt nyugalmát, Dzsehutiemhat sírjának kifosztóit viszont a (mára javarészt ismeretlen) mérges kígyók sem riasztották vissza.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás