Terhes óriásszájú cápát mosott partra a víz a Fülöp-szigeteken

2023.12.05. · tudomány

Az óriásszájú cápa első ismert példányát 1976-ban fedezték fel, amikor egy amerikai hadihajó horgonyláncában egy mindaddig ismeretlen tengeri fajt találtak. A tudományos leírása ennek ellenére 1983-ig váratott magára, a következő példányt pedig csak egy évvel később figyelték meg, így a kutatók viszonylag keveset tudnak róla – legfeljebb annyit, hogy nagyjából öt méter hosszú, a mély vizet kedveli, és a trópusi vizekben él. A Fülöp-szigeteken partra mosott példány alapján viszont most már azt is tudjuk, hogy elevenszülő.

Az 5,6 méter hosszú nőstény testét november közepén mosta partra a tenger egy kölykével együtt. Az állat testében hat embriót találtak, a fülöp-szigeteki vadvédelem szerint valószínű, hogy egy utódot már világra hozott, mielőtt kivetette volna a víz – a cápák ugyanis lekölykeznek, ha veszélyben érzik magukat.

photo_camera A cápa és a kölykök Fotó: Annabelle Lapitan / LGU-Dipaculao

A hét magzat 165 és 183,5 centiméteres hosszúságú volt, azt, hogy mi okozta az állat halálát, még vizsgálják. AA Yaptinchay, a vadvédelem képviselője szerint a példányon nem találtak külsérelmi nyomokat, így nem valószínű, hogy halászhálóba gabalyodott volna.

Bizonytalan státusz

Az ugyan kiderült, hogy a faj tagjai elevenszülők, de a kutatók elégedetlenek az alom méretével, és attól tartanak, hogy a szélesszájú cápa fennmaradása veszélyben lehet: az IPCC jelenleg nem sorolja a veszélyeztetett fajok közé, de mivel eddig mindössze 120 példányt figyeltek meg belőle, még ez is változhat.

Akárhova is sorolják, az eddigi észlelések szerint a halászat különösen nagy veszélyt jelent a fajra: eddig a legtöbb példányt a Fülöp-szigeteknél figyelték meg, az észlelések többsége pedig hálóba keveredett példányokra vonatkozott, ezért Yaptinchay szerint szigorúbb halászati szabályozásra van szükség, hogy elkerüljék a hasonló baleseteket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás