Ész Ventura: Sikerült rájönni, hogyan jutnak át a betűk a túlsó partra?

Betűk átkelése című feladványunkban az A, B, C, D és E betűknek kellett segíteni, hogy át tudjanak kelni a folyón. A ladikba legfeljebb két betű fér el egyszerre. A betűkről viszont tudni kell, hogy nagyon aluszékonyak: ha olyan társaságba kerülnek, hogy a társaság betűiből (mindet pontosan egyszer felhasználva) egy értelemes szót lehet alkotni, akkor az egész társaság örökre elalszik. Ugyanez érvényes akkor is, ha egy magánhangzó egyedül marad.

A SZTAKI anagrammakeresőjének segítségével meghatározhatjuk a kerülendő szavakat, amik a következők: bead, ABC, dac, ad, be, CD, de, eb. Több megoldás is lehetséges, amiben se az egyik, se a másik parton, se a ladikban nem fordulnak elő pont ezek a betűcsoportok, se magánhangzók egyedül. Az alábbi ábrasorozat egy lehetséges megoldás köztes lépéseit mutatja , ahol feltételezzük, hogy a ladikból mindig egyszerre szállnak ki a betűk, nem egyesével.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdés haladóknak: Vegyük észre, hogy a fenti megoldásban, amikor a C és E kiszáll a ladikból, akkor a jobb parton lévő betűkből a dec. rövidítést ki lehetne rakni. Létezik olyan megoldás, amiben ez a betűcsoport sem fordul elő?