Lopott műtárgyakat adnak vissza Kambodzsának

2023.12.19. · tudomány

Év elején jelent meg egy oknyomozó újságírókat tömörítő nemzetközi szervezet, az ICIJ (International Consortium of Investigate Journalist), amelyből kiderült, hogy Észak-Amerika legnagyobb múzeuma, a Metropolitan tele van lopott műkincsekkel. A probléma a világ szinte minden múzeumában jelen van, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy ki és mikor lopta a kiállított kincseket – ennek a leghíresebb példája a Nagy-Britannia és Görögország között diplomáciai feszültségeket keltő Elgin-márványok ügye. Ezekről azt ugyan lehet tudni, hogy hogyan és mikor kerültek a British Museumba, azt viszont a görögök vitatják, hogy az angolok valóban megvásárolták, és nem ellopták őket.

Az év elején megjelent jelentés alaposan megtépázta a Metropolitan hírnevét, a múzeum pedig vizsgálatokat ígért, hogy tisztázzák a kiállított tárgyak eredetét. Ezek egy része most zárult le, a múzeum közleménye szerint ebben a körben 16 kambodzsából származó khmer szobor visszaadásáról döntöttek.

A műtárgyak közül 14 a híres-hírhedt brit műgyűjtőtől, Douglas Latchfordtól származik, aki amellett, hogy a kambodzsai művészet elismert szakértője volt, a gyanú szerint lopott műtárgyakkal is kereskedett. Az évek óta húzódó vizsgálatok során több tucatnyi ékszerről és egyéb műtárgyról derült ki, hogy 1970 és 2000 között illegális úton kerültek ki Kambodzsából, ezek közül többet már vissza is juttattak az országnak.

Latchford öröksége

A vizsgálatok Latchford 2000-ben bekövetkezett halála után is folytatódtak. Max Hollein, a Metropolitan igazgatója szerint az intézmény az elmúlt években szorosan együttműködött a kambodzsai hatóságokkal és az államügyészséggel, ennek eredménye a tárgyak visszajuttatásáról született döntés.

photo_camera A hetedik századból származó Buddha-fej Fotó: US Attorney's Office, Southern District of New York

A történetnek még nincs vége: Phoeurng Sackona kambodzsai kultuszminiszter szerint ezek ugyan biztató lépések, de arra szólítja fel a világ múzeumait és műgyűjtőit, hogy adják vissza a birtokukban lévő lopott további műkincseket is. A szobrok javarészt a 9. és a 14. század közötti időszakból származnak, és hindu isteneket és Buddha-alakokat ábrázolnak. A legkorábbi visszajuttatott szobrok a hetedik században készülnek, ezek között egy Buddha-fej is található.

A múzeum a tárgyak némelyikét még utoljára kiállítja, mielőtt útnak indítaná őket oda, ahonnan Latchford kicsempészte őket.