Karácsonykor megszaporodnak a pénisztörések

2023.12.21. · majom

Hosszú távú komplikációkra számíthatnak azok, akik túlságosan átadják magukat a szenvedélynek az ünnepi időszakban. Egy közel 3500 szexbalesetet vizsgáló német kutatás arra az eredményre jutott, hogy karácsony környékén megugrik a pénisztörések száma, írja a Guardian.

A British Journal of Urology International szaklapban publikált tanulmány nemcsak a karácsonyi napokat, hanem a nyári vakáció időszakát és a hétvégéket is kockázatosabbnak ítélte a szexbalesetek szempontjából. Érdekesség viszont, hogy a szilveszter nem olyan veszélyes – már ami a pénisztöréseket illeti.

A pénisztörés az erekcióért felelős barlangos testek sérülésével jár és nem csak rövid távon okoz erekciós problémákat, hanem véraláfutások, hosszú távú fájdalom is kialakulhat. Érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni vele, ugyanis a hatékony kezelés kulcsfontosságú a teljes felépülésben.

Nikolaos Pyrgides, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője a Guardiannek elmondta, pénisztörést általában a vadabb aktusok során szenvedhetnek a férfiak. Ilyenkor hallható reccsenés jelzi a törést, amit a merevedés szinte azonnali teljes elvesztése követ.

Pyrgide és munkatársai 2005 és 2021 között gyűjtöttek kórházi adatokat ilyen balesetekről, ebből vonták le azt a következtetést, hogy ha minden naptári nap karácsony lenne, 43 százalékkal ugrana meg a regisztrált pénisztörések száma Németországban.