Az agressziót csökkentő összetevőket tartalmazhatnak az emberi könnycseppek

2023.12.22. · tudomány

A sírás olyan vegyületeket tartalmazhat, amik csökkentik az agressziót, ezzel védhetik meg a nőket és a csecsemőket a bántalmazástól egy friss kutatás szerint, amiről a Guardian számolt be.

Egy kísérletben 31 férfi viselkedését vizsgálták, miután női könnycseppeket vagy sós vizet szagolgattak. Egy videojátékkal kellett játszaniuk, amiben az igazságtalan pontozás próbálta belőlük előhozni az agresszív viselkedést, a kutatás pedig meglepő eredményre jutott.

Azok a férfiak, akik női könnycseppeket szagoltak meg a játék előtt, több mint 40 százalékkal kevésbé voltak agresszívek, a tesztet követő MRI-vizsgálat pedig kimutatta, hogy az agyukban kisebb volt az agresszivitásért felelős agyterületek aktivitása is, míg a szagok és az agressziószabályozási területek közötti kapcsolat erősebbnek mutatkozott. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a női könny olyan összetevőket tartalmazhat, amik segítenek megfékezni az agressziót.

A könny és a sírás így nem csak empátiát ébreszthet, hanem segíthet abban is, hogy a személy ellen irányuló agressziót csillapítsa. Erre egyébként leginkább a csecsemők könnye lehet alkalmas – az agressziónak és bántalmazásnak ugyanis ők a leginkább kiszolgáltatottak, ráadásul kommunikációs képességeik eleve korlátozottak.

Egy korábban publikált tanulmányban a kutatócsoport már megállapította, hogy a női könnycseppek szaga csökkentette a férfiakban a tesztoszteronszintjét, ezért tartották érdekesnek, hogy most megvizsgálják, a hormontermelésre gyakorolt hatás viselkedéses változásokat is előidéz-e.