A krokodilok kedvenc hangja a gyereksírás

2023.08.11. · majom

Egy francia kutatócsoport rájött, hogy mi a nílusi krokodilok (C. niloticusis) kedvenc hangja: az állatok érdeklődést mutattak az emlősök segélyhívó hangjai iránt, még ennél is jobban tetszett nekik a bajban lévő bonobók (Pan paniscus) és a csimpánzok (Pan troglodytes) segélykiáltása, de a legjobban a gyereksírás keltette fel az érdeklődésüket.

A kutatók hangszórókon játszották le a hangokat a marokkói állatkert Crocoparkjában élő nagyjából 400 állatnak, és rájöttek, hogy nem mindegy, hogy a krokodilok a stressz mértékétől függően reagálnak a hangokra. Amikor a gyereksírást gyenge stressz váltotta ki, például egy fürdetés, az állatok ötöde fordult a hang irányába, amikor viszont erős stressz érte a gyereket, az már a krokodilok harmadát érdekelte.

photo_camera Nílusi krokodil Fotó: SERGIO PITAMITZ/robertharding via AFP

Az is kiderült, hogy a krokodilok más alapján ítélik meg a stressz mértékét, mint az emberek. Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a felnőttek a hang magassága alapján próbálják megbecsülni, hogy mekkora lehet a baj, és ezt a módszert nem csak az embergyerekekre, hanem a bonobókra és a csimpánzokra is kivetítik, de a hangmagasság önmagában még nem minden.

Amíg könnyű préda, minden jöhet

Meglepő módon a krokodilok nem a hang magasságából indulnak ki, és pontosabban meg tudják ítélni, hogy mekkora stressz érte a hangot kiadó állatot: a komoly stresssz idején felvett sírásra sokkal többen kapták fel a fejüket, mint a kisebb hisztire.

A hangmagasság figyelmen kívül hagyásának megvan az az előnye is, hogy több bajba jutott potenciális zsákmányt érhetnek el így: a különböző fajoknál ez a tulajdonság nagyban változhat, a krokodilnak viszont mindegy, hogy egy csecsemőt vagy egy kismajmot zsákmányol, amíg könnyű prédáról van szó.

A kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy a nílusi krokodilok kifejezetten síró csecsemőkre utaznának: alapvetően a legtöbb hang érdekli őket, de mivel opportunista vadászok, a legvonzóbbnak természetesen a legkönnyebben elejthető zsákmány hangját találják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás