Az evés és az alvás összevonásával teszik hatékonyabbá táplálkozásukat a rénszarvasok

2023.12.27. · tudomány

A rövid sarkvidéki nyár idején az eurázsiai rénszarvasok (Rangifer tarandus tarandus) folyamatosan legelnek. A Current Biology folyóiratban december 22-én megjelent norvég tanulmány szerint a téli táplálékhiányt úgy képesek bepótolni, hogy evés közben rendszeresen alszanak, vagy ha úgy tetszik, alvás közben képesek táplálkozni.

Ismert, hogy a rénszarvasok a kérődzők (Ruminantia) taxonómiai alrendjébe tartozó párosujjú patások, így a táplálékforrásul szolgáló növényi részeket előrágva nyelik le, hogy a bendőben történő előemésztés után visszaöklendezzék (visszakérődzék) és ismét alaposan megrágják, hogy a takarmányból minél több tápanyag szívódhasson fel emésztőrendszerük mélyebb traktusaiból.

A brit Guardian ismertetője szerint a norvég kutatók non-invazív EEG-technológiával az év minden szakában egy-egy napon át vizsgálták négy vadon élő példány agyi aktivitását.

Eurázsiai rénszarvas, miszerint Rangifer tarandus tarandus
photo_camera Eurázsiai rénszarvas, miszerint Rangifer tarandus tarandus Fotó: CHRISTIAN CABRON/Biosphoto via AFP

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a rénszarvasok a nappalok hosszától függetlenül átlagosan ugyanannyi időt töltöttek alvással minden évszakban. De az is kiderült, hogy a kérődzés alatt az állatok agya a mélyalvásra, vagyis az úgynevezett non-REM fázisra jellemző lassú hullámokat produkált. A kutatók szerint az (elő)emésztés közbeni alvás különösen fontos lehet a rövid nyári időszakban, amikor a rénszarvasok egész nap nagyon aktívak, hogy elegendő táplálékot vigyenek be a szervezetükbe a táplálékszegény téli hónapokban létfontosságú zsírtartartalékaik feltöltéséhez.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás