Védelmi és közlekedési célokat egyaránt szolgálhatott a Kínában felszínre került ősi alagúthálózat

01.02. · tudomány

Kiterjedt ősi alagútrendszert tártak fel régészek a Houcsengcsun néven ismert ősi kővárosban zajló ásatások során – Írja a Heritage Daly. A Kínához tartozó független Belső-Mongol tartományban található, a jelenlegi tudományos álláspont szerint 4500-4300 éve már biztosan álló települést a neolitikus Lungsan-kultúra létrehozói építették.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének közleménye szerint a frissen feltárt, közlekedési és katonai célra is használt, a lungsani kultúra barlanglakásainak jellegzetes mennyezetével kialakított 6 járat része lehet az összesen mintegy 314 hektáron elterülő kőváros alatti alagútrendszernek.

Houcsengcsun a magasból a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének felvételén
photo_camera Houcsengcsun a magasból a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének felvételén Fotó: CASS

A most feltárt járatok 1,5- 6 méterrel az egykori talajszint alatt a részben már felszínre került városközpontból sugárirányban vezetnek a külső falak felé. Az ovális alaprajzú Houcsengcsunt ugyanis árkokkal és falakkal megerősített háromszoros védelmi rendszer övezi.

Az ősi városi alagutak nyomvonalai és az egyik járat jellegzetes mennyezetű bejárata Houcsengcsun
photo_camera Az ősi városi alagutak nyomvonalai és az egyik járat jellegzetes mennyezetű bejárata Houcsengcsun Fotó: CASS

Az alagútrendszerre a vizesárkok és a barbakánnak nevezett ősi kapuerőd feltárása során találták rá az ásatást végző régészek, akik a járatok mellett három városkaput, bástyákat és egy sor épített védelmi struktúrát is kiástak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás