Fejlett agyműtét bizonyítékait tárták fel egy Kínában előkerült koponyán

2023.11.06. · tudomány

Egy, a késői bronzkorból származó trepanált (lékelt) koponyát vizsgáltak a Texasi A&M Egyetem kutatói, amit a kínai hszincsiangi janghai temetőben találtak korábban. A terület a kínai sámánizmus fontos központja volt, így feltehetően magát a műtétet is egy korabeli sámán végezhette, írja a Sun.

Az operációt valószínűleg egy tompa tárggyal okozott fejsérülés miatt kellett elvégezni és minden jel arra utal, hogy sikeres volt. A tanulmány szerint a műtéti terület gyógyult, a 30-35 év közötti férfi legalább 8 héttel túlélte a beavatkozást.

Mindez arra utal, hogy közel 3 ezer évvel ezelőtt, a bronz- és vaskorban már rendelkeztek a sámánok azokkal az anatómiai ismeretekkel, amik a vérömleny eltávolításához lehettek szükségesek.

A koponya a gyógyulás jeleit mutatja a műtét után.
photo_camera A koponya a gyógyulás jeleit mutatja a műtét után. Fotó: Qian Wang/Texas A&M University

A temetőben kannabiszt is találtak, amit altató- és érzéstelenítő szerként használhattak fel a műtétek során. A korabeli Kínában a sebek varrásához pedig lószőrt is bevetettek.

A New Scientistnek nyilatkozó Charlotte Roberts, a Durham Egyetem munkatársa elmondta, hogy a koponya trepanáció évezredek óta alkalmazott eljárás a fejsérülések kezelésében. Ázsiai régészeti feltárások során viszont ritkábban találkoztak vele, mint Európában, de az új tanulmány rámutat, hogy a Távol-Keleten is régóta ismerték a módszert.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás