Dupla annyi elektromos autó jár a magyar utakon, mint 2022 elején

01.10. · gazdaság

Rekordévnek bizonyult a tavalyi az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint: 2023-ban 22651 világosszöld hatósági jelzéssel ellátott gépkocsit helyeztek forgalomba, valamivel többet, mint 2022-ben, az előző rekord idején, amikor 21 ezer ilyen autót helyeztek forgalomba. Ezek 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt.

A közlemény szerint a teljes hazai állományból több mint 45 ezer tisztán elektromos személygépkocsi, és közel 3 ezer a tisztán elektromos tehergépkocsi. Mindemellett körülbelül 500 környezetkímélő motor és 206 tisztán elektromos autóbusz van forgalomban.

Vidéken is nőtt az arány

Budapesten a zöld rendszámra jogosult járművek száma meghaladta a 34 ezret, vidéken pedig az 52 ezret. 2023 végére a Budapesten kívül forgalomba helyezett járművek között a zöld rendszámosak aránya meghaladta a 60 százalékot.

Az EM közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos autó, kisteherautó vagy kisbusz vásárlásához.