A NASA-nak három és fél hónap kellett egy kisbolygómintákat tartalmazó doboz kinyitásához

Bár 2023. szeptember 24-én biztonságban Földet értek az OSIRIS-REx űrszonda kisbolygómintái, a kutatóknak csak mostanra sikerült leszerelniük a Bennuról származó aszteroidaport tartalmazó tárolóegység tetejét – írja a Science Alert.

Az amerikai űrhivatal, a NASA csütörtöki közleménye szerint a „a houstoni Johnson Űrközpontban sikeresen eltávolították a mintavevő fejből azt a két rögzítőelemet, amelyek megakadályozták a Bennu mintaanyagának maradékához való hozzáférést”.

A minták a TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) nevű, erre a célra fejlesztett és megépített egység tartalmaként kerültek a Földre, ám október közepén kiderült, hogy a tároló tetejét rögzítő 35 speciális záróelemből kettőt nem sikerült eltávolítani az erre rendszeresített szerszámokkal.

Az OSIRIS-REx küldetés mintatárolójának teteje
photo_camera Az OSIRIS-REx küldetés mintatárolója Fotó: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold

A makacs problémát végül egy külön erre a feladatra tervezett és legyártott célszerszámmal január 10-én sikerült megoldaniuk a NASA mérnökeinek. Mindez azért tartott három és fél hónapig, hogy kizárják a minták beszennyezését, sérülését eredményező beavatkozás minden lehetőségét. A hivatalos közlemény szerint a teljes minta kinyerése és vizsgálata előtt még hátra van pár napnyi a TAGSAM teljes szétszereléséig, de a makacskodó két rögzítőelem eltávolításával a munka javát már abszolválták a szakemberek.

Az OSIRIS REx expedíció egyik tagja a TAGSAM felnyitása közben 2024. január 10-én
photo_camera Az OSIRIS REx expedíció egyik tagja a TAGSAM felnyitása közben 2024. január 10-én Fotó: ROBERT MARKOWITZ NASA-JSC/Robert Markowitz / NASA-Johnson Space Center

A Qubit korábban beszámolt arról, hogy az OSIRIS-REx űrszonda által beszerzett minták egy részét a NASA már tavaly októberben bemutatta a nagyközönségnek. Bill Nelson, a NASA igazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy ez „a legmagasabb széntartalmú minta, amelyet valaha űrszonda a Földre visszahozott, és még a jövő generációknak is elegendő muníciót ad ahhoz, hogy a bolygónkon kialakult élet eredetét vizsgálhassák”.