Áttörést ígér a földönkívüli civilizációk kutatásában a SETI

Első körben az égbolt 80 százalékának feltérképezését és 10 millió kozmikus rádióforrás katalogizálását tűzte ki célul a kaliforniai SETI Intézet legújabb projektje – írja az IFL Science.

Az Astronomic Journal folyóiratban ismertetett COSMIC (Commensal Open-Source Multimode Interferometer Cluster) nevű digitális architektúra az idegen technológiák feltételezett jeleit keresi az észlelhető univerzumban a 27 antennából álló új-mexikói Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) rádióteleszkóp rendszerére telepítve a 2-25 gigahertzes tartományban. Állítólag úgy, hogy eközben nem befolyásolja az obszervatórium működését, nem von el semmiféle erőforrást a tervezett megfigyelésektől.

A 27 antennából álló új-mexikói Very Large Array (VLA) rádióteleszkóp részlete
photo_camera A 27 antennából álló új-mexikói Very Large Array (VLA) rádióteleszkóp részlete Forrás: Wikipédia

A SETI Intézet hivatalos közleménye szerint az Ethernet-alapú multicasting technológia lehetővé teszi egy együttműködő tudományos ökoszisztéma kialakulását, ráadásul a VLA képességeit is jelentősen növeli.

A COSMIC által eddig megcélzott csillagok és a több, mint 485 ezer rádióforrás helyzete az óránként 2 ezer forrást felmérő VLA által már feltérképezett régiókkal
photo_camera A COSMIC által eddig megcélzott csillagok és a több, mint 485 ezer rádióforrás alul kékkel kitöltve az óránként 2 ezer forrást felmérő VLA által már feltérképezett régiókkal Grafika: SETI Institute

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás