A férfiak jobban tájékozódnak térben, mint a nők, de ennek nem evolúciós okai vannak

Korábbi kutatások rendre kimutatták, hogy a férfiak térbeli tájékozódási feladatokban valamennyire felülmúlják a nőket. Ezt egyes kutatók evolúciós okokkal magyarázták, mivel őseink idejében a férfiak jellemzően nagy távolságokat tettek meg vadászat céljából, miközben a nők gyakran maradtak az otthonukhoz közel – így a kutatók szerint a férfiakra szelekciós nyomás nehezedett a fokozott navigációs képességek kifejlesztése érdekében.

Az Illinois-i Egyetem (Urbana-Champaign) idegtudósa, Justin Rhodes és munkatársai most erre a vélekedésre cáfoltak rá: szerintük ha ez így lenne, akkor a jobb navigációért felelős gének a női vonalon is átöröklődnének, hacsak nem az Y kromoszómán vannak. Ezért szerintük a neveltetésben kell keresni az okokat, hiszen például a fiúk kulturális okok miatt nagyobb arányban játszanak a szabad ég alatt, ami segíthet nekik a tájékozódási készségeik csiszolásában.

Ennek vizsgálatéra Rhodesék 21 faj (köztük az ember) kutatásaiból származó adatokon nézték meg a térbeli navigációs készségekre vonatkozó információkat, valamint azt, hogy átlagosan milyen távolságra hagyják el az otthonukat. Ha ugyanis a természetes szelekció játszana szerepet a folyamatban, akkor a távolabb utazó nemnek lennének jobbak a tájékozódási képességei, és ez az egyes fajoknál következetes lenne.

A kutatók azonban azt találták, hogy a hímek minden faj esetében valamivel jobbak a navigációban, mint a nőstények, még azoknál is, amelyek nőstény egyedei távolabb merészkednek az élőhelyüktől, mint a hímek – például a Faxonius rusticus nevű édesvízi rákok vagy az Oophaga sylvatica nevű nyílméregbékák esetében.

Az eredmények arra utalnak, hogy a férfiak és a nők közötti tájékozódásbeli különbségek kulturális eredetűek lehetnek, de Rhodes szerint az is elképzelhető, hogy a hím és nőstény egyedek közötti biológiai eltérések is közrejátszanak. A hormonális különbségek például sokféle tulajdonságot befolyásolhatnak, és amíg ezek a szaporodást nem akadályozzák, addig „az evolúciót ez nem érdekli”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás