Eddig rosszul tudtuk, miként festett a Föld valaha élt legnagyobb tengeri ragadozója

A robusztus gyilkológépet vizionáló korábbi rekonstrukcióknál karcsúbb és áramvonalasabb testű állat volt a földi tengerek valaha élt legnagyobb ragadozója – írja a Live Science.

Legalábbis ezt állítja az a Palaeontologia Electronica folyóiratban most megjelent tanulmány, amelynek 26 paleontológusból álló szerzőgárdája a legkorszerűbb technológiával újra vizsgálta a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet fosszíliatárában őrzött megaladon-maradványokat. A korábbi rekonstrukciók szerint a nemritkán 18 méteres hosszt is elérő óriásfogú cápa (Otodus megalodon) testalkata leginkább a mai fehér cápáéhoz (Carcharodon carcharias) hasonlíthatott.

Az Otodus megalodon rekonstruált fogsora az amerikai Tellus Természettudományi Múzeumban
photo_camera Az Otodus megalodon rekonstruált fogsora az amerikai Tellus Természettudományi Múzeumban Forrás: Wikimedia Commons

Teljes ép csontváz nem maradt fenn, leginkább azért, mert mint ismert, a cápák szilárd vázát részben a rosszul vagy sehogy sem fosszilizálódó porcos szövetek alkotják. Az elfogadott teóriák azonban a táplálkozási láncban elfoglalt helyéből és a zsákmányállatok összetételéből arra következtettek, hogy a megaladon a mai nagy fehérek óriás méretű előképeként uralta az ősi tengereket.

Megalodon akcióban, ahogy az utókor korábban képzelte
photo_camera Megalodon akcióban, ahogy az utókor korábban képzelte Fotó: Wikipédia

A most publikált kutatás egy mai fiatal nagy fehér csigolyáiról készült CT-felvételeket hasonlította össze a belgiumi megalodoncsigolyákról készültekkel. Kiderült, hogy jelentős, korábban figyelmen kívül hagyott, illetve nem ismert különbségek vannak a csigolyák szilárd, központi magjának növekedésében. Ennek alapján a kutatócsoport azt állítja, hogy a 2,5 millió évvel ezelőtt kihalt óriásfogú cápák karcsúbbak voltak mint azt eddig elképzelték.

Szürkével a megalodon új, feketével a korábbi kutatások alapján elképzelt testformája
photo_camera Szürkével a megalodon új, feketével a korábbi kutatások alapján elképzelt testformája Illusztráció: Sternes et aI

A tanulmány szerzői szerint a megaladon testfelépítése a mai makócápákéhoz (Isurus oxyrinchus) állt a legközelebb, ami egyben azt is jelenti, hogy muszáj lesz felülvizsgálni a korábbi rekonstrukciók mellett az azokból levont következtetéseket is, már ami az óriásfogú cápa életmódját és az ősi ökoszisztémában betöltött szerepét illeti.

És hogy mégis mekkora volt a megaladon? A legnagyobb ma élő ismert állat, a kék bálna (Balaenoptera musculus) 24-25 méterre nő, a cápák körében a legfeljebb 12 méteres cetcápa (Rhincodon typus) a mai méretbajnok, de ő korántsem vérengző fenevad, hanem békés planktonevő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás