Az összetett mondatok bonyolultsága jelenik meg az orángutánok kommunikációjában

01.30. · tudomány

Rekurzióra utaló jeleket fedeztek fel Borneóban megfigyelt orángutánok kommunikációjában, írja a New Scientist. A kutatásokból kiderül ugyanis, hogy az állatok hosszabb „mondatokba" rendezik a rövidebb hangsorokkal kifejezett jelzéseiket, így létrejöhetnek az emberi nyelvben jellemző összetett mondatok.

Az azonban kérdéses, hogy ezeket a hosszabb jelzéseket a vadon élő orángutánok is összetett jelentéstartalommal ruházzák fel. A kutatásokból egyelőre csak az derült ki, hogy a hímek a nőstényeket ilyen, hosszabb hívásokkal szólítják meg – ezek tartalma viszont nem ismert.

Adriano R. Lameira, a tanulmány egyik szerzője szerint eddig azért nem fedezték fel a rekurziót az állati kommunikációban, mert a kutatók új és összetett jelentést vártak el tőle. Az orángutánok példája viszont jól mutatja, hogy az állatvilágban ennek a nyelvi jelenségnek valószínűleg teljesen más jelentősége van, mint az embereknél.

A New Scientistnek hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy bármiféle összetett jelentést kódolnának ezek a hosszabb, rekurzív mondatok, elképzelhető az is, hogy a hímek, amikor a nőstények figyelmét próbálják felkelteni, csak túl akarják vele licitálni egymást.

Nem az orángutánok kommunikációja azonban az első és egyetlen, ami hasonlóságokat mutat az emberi beszéddel. Egy 2023 tavaszán publikált kutatásban a csimpánzok félelmi reakcióit elemezték, amik szintén hasonlítanak az emberi beszédre.