Komplex ókori egészségügyi központ létezésére utal a Törökországban talált 350 orvosi eszköz

A mai Törökországban található, egykor a Római Birodalomhoz tartozó Allianoi fürdővárosban 1998 és 2006 között végeztek nagyszabású ásatásokat, amelyek során két nagyobb épületkomplexumban összesen 348 orvosi eszközt tártak fel.

A marylandi St. Mary's College régészei most azt állítják, hogy az elmúlt években gondosan megvizsgált, körülbelül 1800 éves eszközök az első olyan ismert egészségügyi központ létezésére utalnak, ahol szervezett, csoportos orvosi munka folyt – írja a Live Science.

„A sebészeti eszközök típusai és változatossága arra utal, hogy Allianoiban viszonylag kifinomult sebészeti eljárásokat végeztek” – mondta a lapnak a kutatást vezető Sarah Yeomans. Az eszközök között olyanokat is találtak, amelyeket aranyér, valamint húgyhólyag- és vesekő eltávolítására használtak, de más eszközökkel szürkehályogműtéteket is végezhettek.

A kutatók szerint az, hogy ezeket az eszközöket egy lelőhelyen találták meg, nem jelenti azt, hogy az orvosok együtt is dolgoztak volna – valószínűbbnek tűnik, hogy több különböző szakorvos egy nagy komplexumban rendezkedett be, és külön-külön fogadták a betegeket.

Daniş Baykan török régészprofesszor az Allianoiban talált leletekről írta a doktoriját, és a Live Science-nek elmondta: az ókor legismertebb és legnagyobb tudású orvosa, a görög származású Galénosz (Galen) a közeli Pergamonban született és élt, így elképzelhető, hogy ő is Allianoiban praktizált. Szerinte azokat a műtéteket is itt végezhette el, amiket a feljegyzések szerint sérült gladiátorokon végzett.

Patty Baker, a Kenti Egyetem régésze szerint nem lenne meglepő, ha beigazolódna, hogy az első ismert orvosi központ egy fürdővárosban jött létre, hiszen az ókori Rómában gyakran a fürdők látogatása jelentette a legfontosabb egészségügyi szolgáltatást.