Régészeti lottóötös a Guatemalában előkerült 1700 éves maja maszk

02.02. · tudomány

1700 éves maja jáde maszk került elő nem messze a guatemalai, mexikói és belize-i határtól. A New Orleans-i Tulane Egyetem archeológusai egy sír feltárásakor bukkantak rá a mozaikokból kirakott, számos más temetkezési tárgy, például ritka tüskés osztrigák, amit a korban ékszerként, fizető eszközként és áldozati tárgy ként használtak, ezek mellet találtak még hieroglifákkal díszített emberi combcsontokat is – olvasható az egyetem közleményében.

Az egyik ilyen hieroglifán egy eddig ismeretlen királyt azonosítottak, aki a találthoz nagyon hasonló maszkot tart a kezében, illetve a király feltételezhető apja és nagyapja is látható a műtárgyon, ezért a kutatók a leleteket a Tikal és Teotihuacan maja királyságokhoz kötik. A becslések szerinti időszámítás szerint 350-ből származó tárgyak sokat elárulnak a kevésbé ismert maja szakrális és öröklődési szokásokról.

A jáde kövekkel kirakott 1700 éves maja maszk
photo_camera A jáde kövekkel kirakott 1700 éves maja maszk Fotó: Francisco Estrada-Belli

A sírt 2022-ben feltáró Francisco Estrada-Belli a Tulane Egyetem vezető régésze „lottó főnyereményhez” hasonlította. Az időszámítás szerint 250-900-ig tartó úgynevezett klasszikus maja civilizációból ugyanis rendkívül kevés lelet maradt fent, jórészt a sírok módszeres fosztogatása miatt.

A királyi felmenők és az eredeti combcsont
photo_camera A királyi felmenők és az eredeti combcsont Fotó: Francisco Estrada-Belli

A fosztogatók kártételének mértékét jellemzi, hogy a régészek egy korábbi sírrablás helyszínétől mindössze két méterre talált rá a most bemutatott korszakos leletekre . Rablók nem okoztak kárt a mostani leletekben, a sír mennyezete ugyanis beomlott, így nem tudtak hozzáférni – olvasható Live Science ismertetőjében.

A területen még terveznek ásatásokat, egy feltételezhető eltemetett piramis feltárásának érdekében, illetve a combcsontokat a jövőben DNS vizsgálat alá vetik, hogy többet tudjanak meg annak tulajdonosáról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás