20 évnyi levegőminőség-javulást vethet vissza a klímaváltozás az USA-ban

02.12. · tudomány

Hiába az igyekezet, az Egyesült Államok légszennyezettsége 2054-re visszaeshet a 2004-es szintre, ami annak köszönhető, hogy a klímaváltozás miatt megszaporodtak az erdőtüzek és a természeti katasztrófák, írja a Verge.

A lap a First Street kutatására és térképére hivatkozik, ami megmutatja, hogy melyik területeken a legrosszabb a levegőminőség. Ezt egyébként több különböző kategóriába sorolják annak megfelelően, hogy a kitettség milyen egészségügyi következményekkel járhat.

A jelentés szerint jelenleg az Egyesült Államokban mintegy 83 millió személy, azaz a lakosság több mint egynegyede van kitéve évente az egészségtelennek minősíthető levegőminőségnek. Ennél jóval kevesebben, kb. 10 millióan élnek olyan környéken, ahol évente előfordul, hogy a levegő nagyon egészségtelen lesz a szállópor koncentrációja miatt.

A veszélyesen rossz levegőminőség hozzávetőlegesen 1,5 millió ember életminőségét rontja rendszeresen, de mindez a jelenre vonatkozik. A jelentés szerint ugyanis 30 év múlva, 2054-re az átlagos és a regionális légszennyezettség a 2004-es szintre eshet vissza a klímaváltozás következtében.

Ez azt jelenti, hogy az egészségtelen levegőminőségű napok száma 51, a nagyon egészségteleneké 13, míg a veszélyesen rossz levegőminőségű napoké 27 százalékkal nőhet meg.

A levegő minőségromlásához hozzájárulnak a helyi szennyezők, de a riport külön kiemeli a hőség miatt egyre gyakrabban előforduló erdőtüzeket, amiknek megfékezésére a felelős erdőgazdálkodást ajánlják.