Az illatterápia segíthet felszínre hozni és feldolgozni a traumatikus emlékeket

Egyebek mellett frissen őrölt kávét, levendulát, cipőpasztát, whiskyt, narancshéjat és a megfázás tüneteit enyhítő illóolajos gyógykenőcsöt szagoltatott 32 súlyos depresszióval diagnosztizált önkéntesekkel a Pennsylvania-i Pittsburgh Egyetem kutatócsoportja, hogy ezzel segítse minél pontosabban felidézni nekik egyes életeseményeiket – írja a Live Science.

A JAMA Network Open oldalán publikált tanulmányban részletezett kutatás azt firtatta, hogy vajon a szaglás más érzékszervi észlelésekhez képest hatékonyabban képes-e mobilizálni a memóriát.

A kutatócsoport abból indult, hogy az orvostudomány és a neurobiológia jelenlegi állása szerint a szaginger feldolgozásában részt vevő, az orr szaglóhámja és a szaglókéreg közötti szaglógumó a limbikus rendszerben, a hippokampusz és az amigdala szomszédságában helyezkedik el, vagyis az emlékezés és az érzelmek, hangulat, motiváció feldolgozásában fontos területek vannak a közelében.

Illattábla a kalkuttai Természettudományi Múzeum kiállításán 2015 novemberében
photo_camera Illattábla a kalkuttai Természettudományi Múzeum kiállításán 2015 novemberében Fotó: Biswarup Ganguly/ Wikimedia Commons

A kutatók azt feltételezték, hogy mivel a szaglórendszer közvetlen összeköttetésben áll az agy memória- és érzelmi központjával, a különféle illatokkal felidézhetők azok a depressziós tünetegyüttes kialakulásában kulcsszerepet betöltő traumatikus vagy/és elfojtott élmények, amelyekre az önkéntesek nem, illetve csak homályos címszavakként emlékeznek. Mindez olyan negatív gondolkodási mintákat rögzít, amelyek csapdájából nagyon nehéz kitörni.

A mindössze fele-fele arányban hatékony verbális felidézési kísérletekkel szemben az önkéntesek a velük szagoltatott 24-féle illatminta hatására 68 százalékos arányban tudták felidézni elfojtott emlékeiket. A kutatók szerint az eddigi vizuális és verbális módszereknél jóval hatékonyabb érzékszervi stimulus terápiás alkalmazásához a következő fázisban képalkotó diagnosztikai eszközökkel is megvizsgálják, hogy mi is történik a páciensek agyi memóriaközpontjában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás