Két év múlva indulhat a génszerkesztett disznók tenyésztése Amerikában

Egy brit bázisú genetikai cég, a Genus lehet az első a világpiacon, amelyik génszerkesztett sertéseket (illetve tőlük származó spermát) dobhat piacra az Egyesült Államokban, ezt követően pedig Mexikóban és Kínában is. A CRISPR-technológiával génszerkesztett disznók különlegessége az, hogy immunisak az egyik legnagyobb károkat okozó sertésbetegséggel, a PRRS-szel szemben.

A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) a sertéstartás egyik legrettegettebb betegsége, ami világszerte 2,7 milliárd dolláros kárt okoz a tenyésztőknek. A vírus villámgyorsan meghódította a világot: először 1987-ben bukkant fel Észak-Karolinában, Iowában és Minnesotában, majd a kilencvenes években az egész világon elterjedt.

A PRRS egyes állatokból nem, vagy csak alig vált ki tüneteket, másokat azonban súlyosan megbetegít, károsíthatja az immunrendszert, a légzőszerveket és vetéléshez is vezethet. Bár oltások léteznek ellene, de azok nem védenek a fertőzéstől, csak a tünetek súlyosságát mérséklik, a beteg állatokat pedig általában antibiotikummal kezelik.

Előbb a disznó, aztán a hús

A Genus több száz génmódosított sertést hozott létre az elmúlt években, és Clint Nesbitt szerint már csak az utolsó engedélyekre várnak, mielőtt eladhatnák őket a tenyésztőknek. Az Egyesült Államok Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyelete (FDA) már évek óta vizsgálja, hogy az állatok kereskedelmi forgalomba kerülhetnek-e, de nagy valószínűséggel 2025 elején, vagy talán már hamarabb is piacra dobhatják őket. Nesbitt szerint a sertéseken semmi más nem változott, csak a vírussal szembeni immunitás, minden egyéb tekintetben ugyanolyanok, mint a hétköznapi disznók.

Azzal, hogy a Genus genetikailag diverz tenyészállományt hozott létre, megtehette az első lépést a tömeges termelés irányába, de ahhoz, hogy a tenyésztők a megvásárolt sertéssperma és az állomány körültekintő szaporításával valóban ellenálló állatokhoz jussanak, még évek szükségesek, utána viszont nagyban termelhetik a génmódosított állatokból származó sertéshúst is.