Rituális emberáldozatból származó csontmaradványok kerültek elő Mexikóban

02.28. · tudomány

A mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) archeológusai szerint emberáldozat maradványai azok a minden látható anatómiai kapcsolódások nélkül, ömlesztve elhantolt csontok, amelyekre egy szennyvíz hálózat építése során találtak Pozo de Ibarra városában – írja a Heritage Daily.

Az INAH hivatalos közleménye szerint a csontok egy olyan szertartásról árulkodnak, amely részeként egy egész család férfi tagjai áldozták fel magukat a település alapítási ünnepségei során.

A mexikói Pozo de Ibarrában talált prekolumbián áldozati embermaradványok
photo_camera A mexikói Pozo de Ibarrában talált prekolumbián áldozati embermaradványok Fotó: Claudia Servín Rosas/ INAH

A leletegyüttes hét szándékosan eltorzított férfi koponyát is tartalmaz. A többnyire társadalmi megkülönböztetést szolgáló koponyatorzítás bevett szokás volt a prekolumbián közép-amerikai kultúrákban. A koponyákat, valamint a síp- és singcsontokat vélhetően szakrális okokból hantolták el egymás hegyén-hátán.

Az INAH kutatói szerint, a csontok elhelyezkedése mindenképp arra utal, hogy egy rituális temetkezési helyről van szó. A helyszín korábbi feltárási munkálatai során előkerült leletek alapján a maradványok az időszámításunk szerint 500 és 850 között virágzó Amapa-kultúra idejéből származnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás