Ész Ventura: Lezárult a 2023-as pontverseny, idén is sok nyeremény várja megoldóinkat!

Kedves Ész Ventura-olvasók!

Lezártuk a tavalyi pontversenyt, a legelső megoldók listája, valamint a kreatív megoldásokért és a bónuszkérdésekért kiosztott banánok listája megtalálható a 2023-as Dicsőségfalon, ahonnan a feladványok már megjelent megoldásait is könnyedén el lehet érni. Tavaly 29 feladványt tűztünk ki, amelyekre nagyjából 250 megoldás érkezett.

A tavalyi Ész Ventura-pontverseny díjazását a rovat fő szponzorai, a Reflexshop, a Csodák Palotája és a Typotex Kiadó támogatják a lent felsorolt felajánlásokkal. A sorosláshoz, ahogy korábban is, az ötöslottó első három heti sorsolásából a kettes találatok számát használjuk majd ellenőrizhető, random generátorként. Az eredményhirdetésig kérjük türelmeteket – addig is, akinek tetszik a rovat, kérjük írjon az Ész Ventura vendégkönyvébe!

Reflexshop

A Reflexshop idén a Haramiau szelencéje című asszociációs szójátékból ajánlott fel példányokat nyerteseinknek. Ebben a különleges partijátékban nincs más dolgod, mint szavakkal rávezetni a többieket a megoldásra, csakhogy van egy kis csavar a dologban: te csak akkor kapsz pontot, ha pontosan a megadott számú segítség elhangzása után találja ki valaki a titkos szavad, ám azt a többiek nem tudják, hogy neked mennyi a célszámod. Rendkívül élvezetes kihívás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Csodák Palotája

A Csodák Palotája felajánlásával egész napos családi belépőjegyeket sorsolunk ki Magyarország, sőt Közép- és Kelet-Európa elsőként létrehozott interaktív tudományos játékterére, ahol immár több mint ötmillió látogató fordult meg. Tudtátok, hogy a Csodák Palotája név Öveges Józseftől származik, aki már a hatvanas években elképzelt egy ilyen helyet? Tiszteletére az Öveges színpadon minden nap négy alkalommal kísérleti bemutatókat tartanak a látogatóknak, de ha valakinek ez nem elég, a Richter Gedeon laborban mindenki saját kezűleg végezhet izgalmas kémiai kísérleteket!

photo_camera Fotó: Csodák Palotája

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó Róka Sándor Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból című könyvéből, Martin Gardner Szórakoztató matematikai fejtörők című könyvéből, Sean Carroll A mélyen elrejtett valóság című könyvéből és Bokor Nándor Téridő-geometria című könyvéből ajánlott fel példányokat nyerteseinknek – az előbbi két könyvről már bővebben is írtunk a 190. és 192. feladványban.

photo_camera Illusztráció: Typotex

A mélyen rejtett valóság című könyv írója Sean Carroll, aki nemzetközi hírű kutató és tudomány-népszerűsítőként azt vallja, hogy a kvantummechanika számos vitatott értelmezése közül valójában a legegyszerűbbet kéne komolyan vennünk, és elfogadnunk a párhuzamos világok létezését. Ha valakit bővebben érdekel ez a lenyűgöző téma, akkor érdemes megnézni Takács Gábor előadását is, aki a hazai kutatók közül talán a legmélyebbre merült ebben a témában.

Szintén lenyűgöző és a hétköznapi gondolkodásunkat próbára tevő téma a téridő, amellyel kapcsolatban Bokor Nándor hívja felfedezésre az olvasót. Olyan kérdésekre kapunk választ könyvében, hogy eljuthatunk-e egymilliárd fényév távolságra néhány évtized alatt, vagy lehetünk-e fiatalabbak a gyermekünknél. Mindkét kérdésre igen a válasz!