Veszélyben vannak a kéksajtok, de a laborokban már készen áll a felmentő sereg

03.05. · tudomány

Veszélybe kerülhet a „királyok és pápák sajtja" a többi penészes sajttal egyetemben. A Penicillium roqueforti penészgomba törzsei, amik a francia rokfort, a brit silton és az olasz gorgonzola sajtok jellegzetes színét, ízét és illatát adják ugyanis genetikai zsákutca felé haladnak, írja a New Scientist.

A P. roquefortinak jelenleg két törzsét használják a sajtkészítésben, a másik kettőt pedig romlott élelmiszerekben fedezték fel. A két kéksajt-törzzsel viszont az a probléma, hogy a káros mutációk felszaporodhatnak a populációkban, a sokféleség elvesztése pedig ahhoz vezethet, hogy a törzsek alkalmazkodóképessége csökken.

Épp ezért a kutatók 5 új törzset állítottak elő laboratóriumi körülmények között. Ezek egy részével új kéksajtokat lehet készíteni, valamint gyógyászati célokra is felhasználható közülük néhány. Az új törzsek a P. roqueforti sajtkészítésben és azon kívül megtalálható törzseinek keresztezésével jöhettek létre.

Az új törzsek előnye, hogy új utakat nyithatnak meg a termékfejlesztésben, valamint tovább csökkentik a kéksajtok egyébként is alacsony toxicitását. A lap által megszólaltatott szakértők szerint a gyártásban megjelenő új gombák nem veszélyeztetik a hagyományokat, épp ellenkezőleg, lehetőséget biztosítanak a megújulásra.

Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy Ian Powell tejkultúra-szakértő szerint az eddig ismert P. roqueforti törzsek előnye, hogy a szaporodási nehézségeknek köszönhetően megszabadultak minden nemkívánatos tulajdonságuktól. Így a sajtkészítés folyamatát kiszámíthatóbbá tették.