Feltárták az eddigi legnagyobb európai tömegsírt

03.12. · tudomány

Egy építkezés miatt kezdtek ásatásokat a németországi Nürnbergben, ahol több, egymáshoz közel eső középkori tömegsírra bukkantak a régészek. Az ásatásokat folytató In Terra Veritas közleménye szerint a sírokból akár 1500 ember földi maradványai is előkerülhetnek, ezzel ez a temetkezési hely lehet a legnagyobb tömegsír Európában.

A csontvázak rendezetlenül helyezkednek el egymáson és egymás mellett a tömegsírokban.
photo_camera A csontvázak rendezetlenül helyezkednek el egymáson és egymás mellett a tömegsírokban. Fotó: In Terra Veritas

A régészek radiokarbonos kormeghatározással elemezték a sírokban fellelt cserépedényekből származó kerámiaforgácsokat és pénzérméket. Az eredmények alapján az edényeket 1622 és 1634 között használhatták, a pénzérmék pedig 1619-ből származhatnak. A Live Science arról ír, hogy a tömegsírt a 15. század végétől a 17. század elejéig pusztító pestisjárvány áldozatai számára létesítették.

Erre utal az is, hogy a sírokban nem a korabeli keresztény temetkezési szokásoknak megfelelően helyezték el az embereket. Ez ugyanis azt írta elő, hogy a fejnek nyugat felé, a lábaknak pedig kelet felé kellene néznie. Helyette a testeket esetlegesen rendezték el a rendelkezésre álló helyen, a szűkebb részekbe pedig kisgyerekek vagy csecsemők maradványai kerültek.

A középkori keresztény hagyományokkal ellentétben a holttesteket nem kelet-nyugati irányba fektetve, hanem rendezetlenül helyezték el a sírokban. Voltak csontvázak, amik ülő pozícióban maradtak fenn, sok helyen pedig a kisebb részeket a gyermekek holttestei tölthették ki.
photo_camera A középkori keresztény hagyományokkal ellentétben a holttesteket nem kelet-nyugati irányba fektetve, hanem rendezetlenül helyezték el a sírokban. Voltak csontvázak, amik ülő pozícióban maradtak fenn, sok helyen pedig a kisebb részeket a gyermekek holttestei tölthették ki. Fotó: In Terra Veritas

A régészek eddig összesen nyolc sírgödröt találtak, ezek közül hármat tártak már fel. Az eddig előkerült mintegy 1000 ember csontjai mellett további több százra számítanak, ezért is gondolják úgy, hogy Európa legnagyobb tömegsírjáról van szó.

A földi maradványok egy része zöldre színeződött a sírok tetejére épített és korábban a környéken működő fémfeldolgozó üzemekből szivárgó anyagok miatt.
photo_camera A földi maradványok egy része zöldre színeződött a sírok tetejére épített és korábban a környéken működő fémfeldolgozó üzemekből szivárgó anyagok miatt. Fotó: In Terra Veritas

A közlemény kitér még arra is, hogy a most megismert temetkezési helyek afféle kiegészítő temetők lehettek, a városnak ugyanis volt külön temetője a pestis áldozatai számára. Valószínűleg a férőhelyek korlátozottsága miatt volt szükség újabb sírok kijelölésére a városban.