A kutyák tudnak emberül

„A kutyák nem csak egy tanult viselkedéssel reagálnak a szavakra, hanem valóban értik a jelentésüket” – mondja Boros Marianna, az ELTE Etológia Tanszékén működő Neuroetológiai Kutatócsoport kutatója, a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány vezető szerzője. A kutatók közleménye szerint az állatok nem csak a kontextus alapján következtetik ki, hogy mi mit jelent, hanem egy adott szó hallatán előhívnak egy mentális reprezentációt – hasonlóan, ahogy az emberek.

link Forrás

Magyari Lilla, a tanulmány másik vezető szerzője szerint azt már többször tesztelték, hogy a kutyák oda tudnak-e hozni az emberhez egy-egy megnevezett tárgyat, de a legtöbb kutya nem tudja a véletlen szintnél jobban teljesíteni ezeket a teszteket – áll az ELTE közleményében. A mostani kutatásban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy nem csak a feladat okoz-e nehézséget az állatoknak – és mint kiderült, nem a kutyák szóértésével volt baj.

Állati elmék

A kutatásban a Neuroetológiai Kutatócsoport tagjai nem invazív EEG-vizsgálattal azt kutatták, hogy milyen agyi jelek figyelhetőek meg az állatoknál, ha különböző tárgyakat mutatnak nekik. A kísérletben 18 kutya vett részt a gazdájával együtt: a gazda kimondta egy tárgy nevét, majd felmutatta a tárgyat. Az emberi kísérletekben a szó és a tárgy közötti eltérést negatív EEG-jel kíséri, a kutyáknál pedig ehhez nagyon hasonló, és időben is nagyon hasonló jeleket figyeltek meg.

photo_camera Kiwi, Emese és Henriette, a kutatás résztvevői Fotó: Morvai Boglárka

Az eredmény nem függött attól, hogy mekkora a kutya szókincse, és nem csak néhány nagy szókincsű egyedre jellemző, hanem általánosan jelen van a kutyákban – mondta Andics Attila, a kutatócsoport vezetője.

Magyari szerint „a kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak”: úgy tűnik, hogy érthetik egyes szavak jelentését. A kutatás eredményei nem csak a kutyák szempontjából lényegesek: azt egyelőre nem lehet tudni, hogy fajspecifikus tulajdonságról van szó, vagy más emlősökben is meglehet-e ez a képesség.

A kutatók még arra is keresik a választ, hogy ha a kutyák az emberekhez hasonlóan értik a tárgyszavakat, akkor vajon miért okoz nekik nehézséget megtanulni őket, illetve arra is, hogy a szóértés képessége vajon a domesztikáció miatt fejlődhetett-e ki náluk.