Okostelefonos alkalmazás ismerheti fel a demencia korai jeleit

04.02. · tudomány

Az okostelefonos alkalmazáson keresztül elvégzett kognitív tesztek legalább olyan érzékenyek a frontotemporális demencia korai jeleinek kimutatására a betegségre genetikailag hajlamos embereknél, mint a klinikai személyes vizsgálatok – írja a Guardian. A lap egy több száz, a betegségre genetikailag hajlamos emberekből álló mintán alapuló kutatást idéz, ami a JAMA Network Open folyóiratban jelent meg.

A frontotemporális demencia, szemben a demenciákkal általában, nem időskorban jelentkezik, hanem gyakran már középkorú személyeknél is tüneteket mutat. A betegség előrehaladtával az agy előre tervezésért, a rangsorolásért, valamint a figyelem irányításáért felelős régiói zsugorodhatnak.

Az esetek felismerését nehezíti, hogy az érintetteket túl fiatalnak tartják a demenciához, emiatt csak késve jutnak megfelelő diagnózishoz és olyan kezeléshez, ami esetleg segíthet megfékezni a további állapotromlást. A tüneteket gyakran más, pszichiátriai kórképek tüneteivel keverik össze a tanulmányt jegyző kutatók szerint.

Adam Boxer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa ezért kollégáival olyan diagnosztikai megoldást fejleszt, ami hasonlóan ígéretes a demencia korai jeleinek felismerésében, mint az Alzheimer-, Parkinson- és Huntington-kór esetén alkalmazott szoftveres megoldások. A Datacubed Health szoftvervállalattal közösen fejlesztett applikáció rögzíti az emberek beszédét a kognitív tesztek megoldása során, ezen kívül pedig olyan teszteket is készítettek, amik a járást, az egyensúlyt és a mozgás tempóját mérik fel.

Az alkalmazást 360 olyan felnőtt emberen vizsgálták, akik genetikailag hajlamosak a frontotemporális demencia kialakulására, egy részüknél már meg is jelentek az első tünetek. A vizsgálatok alapján Boxer és munkatársai megállapították, hogy az alkalmazás pontosan felismeri a korai jeleket, sőt, bizonyos szempontból, – a betegség kialakulásának legelső fázisában – a telefonos mérések érzékenyebbnek bizonyultak, mint az eddig alkalmazott klinikai neuropszichológiai értékelések.

A telefonos állapotfelmérés nemcsak pontosabb, hanem kényelmesebb vizsgálatot is jelenthet. Sok érintett számára megterhelő a gyakori személyes konzultációkon való részvétel. Az applikáció abban is segíthet, hogy számukra elérhetővé tegyék a hatékony és pontos állapotkövetést.