94 éves korában meghalt Peter Higgs, az „isteni részecske” atyja

04.10. · GYÁSZ

Az Edinburghi Egyetem hivatalos közleménye szerint április 8-án rövid betegség után a skóciai fővárosban található otthonában 94 éves korában elhunyt Peter Higgs, Nobel-díjas brit elméleti fizikus.

A nemzetközi sajtóban az „isteni részecske” atyjaként is emlegetett tudós a skót egyetemen fizikus kollégáival közösen kezdte kidolgozni azt az elméletet, amely egyszerre ad magyarázatot az erős és a gyenge kölcsönhatásra, az elektromágnesességre és az univerzum tömegére.

Peter Higgs az Edinburgh-i Egyetemenen
photo_camera Peter Higgs az Edinburghi Egyetemen Fotó: University of Edinburgh

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) Physics Letters folyóiratában 1964-ben jelent meg az elmélet első változatát ismertető tanulmány, amelyben Higgs előrejelezte egy közvetítő szubatomi részecske létezését.

Ám, a róla elnevezett Higgs-bozon felfedezésére csak évtizedekkel később került sor. 2012. július 4-én a CERN bejelentette, hogy az LHC részecskegyorsítójában elvégzett kísérletek igazolták a gravitáción kívül az alapvető kölcsönhatásokat leíró standard modell egyik kulcselemének, a Higgs-térnek a létezését. Ez az egész univerzumot betölti, és többek közt a minket alkotó atomokban található protont és neutront felépítő kvarkok, valamint az elektronok tömegét biztosítja.

Higgs-bozonok észlelése a CMS detektorban 2012-ben
photo_camera Higgs-bozonok észlelése a CMS detektorban 2012-ben Fotó: CMS-LHC/CERN

A Peter Higgs brit elméleti fizikusról elnevezett részecske évtizedekkel korábbi előrejelzéséért a kutató – François Englert belga fizikussal együtt – 2013-ban elnyerte a fizikai Nobel-díjat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás