Felfedezték a Tejútrendszer legnagyobb, csillagból létrejött fekete lyukát

04.16. · tudomány

A Földtől mindössze 2000 fényévnyire található BH3-nak elnevezett fekete lyuk egy felrobbanó csillag nyomán keletkezhetett a csillagászok szerint. Ez a Tejútrendszerben eddig felfedezett legmasszívabb, csillagból létrejött fekete lyuk, amit a Sas csillagkép egyik csillagára kifejtett erőteljes hatása fejez ki a legjobban.

Ez vezetett egyébként a fekete lyuk véletlenszerű felfedezéséhez, írja a Guardian. A lap beszámolt arról is, hogy ilyen hamar nem szoktak információkat közölni egy ekkora felfedezésről, azonban a kutatók arra számítanak, hogy sokan kezdik el megfigyelni a fekete lyukat, ami segíteni fog abban, hogy mihamarabb minél több adatot gyűjthessenek össze a Napnál 33-szor nagyobb BH3-ról. További eredmények közzétételére azonban csak 2025-ben számíthatunk.

Felfedezték a Tejútrendszer legnagyobb, csillagból létrejött fekete lyukát
photo_camera Felfedezték a Tejútrendszer legnagyobb, csillagból létrejött fekete lyukát Fotó: ESO/L. Calçada

A BH3-hoz hasonló fekete lyukak úgy keletkeznek, hogy egy nagy tömegű csillag az életciklusa végén összeomlik. A Tejútrendszerben több tucatnyi ilyen van, de a friss felfedezés az eddigi legnagyobb és emellett a második legközelebbi is a Földhöz.

A fekete lyukat az Európai Űrügynökség Gaia missziójában gyűjtött adatok elemzése során fedezték fel a kutatók. A 2013-ban indított teleszkóp felvételein megfigyelték, hogy a Sas csillagkép egyik csillaga imbolyog – 11,6 évente megkerüli a rá ható fekete lyukat. Ennél nagyobb ereje csak a Tejútrendszer központi fekete lyukának van.

A Tejútrendszer legnagyobb fekete lyuka a Sagittarius A szupermasszív fekete lyuk, ami több millió nap együttes tömegét teszi ki. Ez azonban nem egyetlen felrobbanó csillagból keletkezett, hanem hatalmas por- és gázfelhők összeomlásából jött létre.