Gyenyiszovai gének segítik az 50 ezer éve elszigetelődött pápua új-guineaiak túlélését

Az alkalmazkodást segítő genetikai faktorok páratlan kombinációját tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport Pápua Új-Guineában – írja a Live Science.

A Nature Communications folyóiratban április 30-án megjelent tanulmány szerint az 50 ezer évvel a szigetvilágba érkező modern és a már 10 ezer éve ott élő gyenyiszovai emberek keveredésének eredményeként a mai pápua új-guenai populáció genomjának 5 százaléka gyenyiszovaiktól származó DNS.

A kutatók a tengerszint feletti 2300-2700 méteres magasságban élő 54 hegyvidéki és 74 tengerparti őslakó genomját elemezve jutottak a fenti eredményre.

Iskolai életkép Kagaï-ban, Pápua Új-Guinea Simbu tartományában
photo_camera Iskolai életkép Kagaï-ban, Pápua Új-Guinea Simbu tartományában Fotó: DOZIER MARC / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Azt találták, hogy a tengerszinten élők vérének magas immunsejt-száma a gyenyiszovai mutációk eredménye, ahogy a hegylakók magas, a hipoxia elkerülésben létfontosságú vörösvértestszáma is ezekre vezethető vissza.

De az is kiderült, hogy a gyenyiszovai génváltozatok befolyásolhatják a GBP2 nevű fehérje működését, amely az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban előforduló kórokozók, elsősorban a maláriáért felelős paraziták leküzdésében játszanak főszerepet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás