Megzavarta a vetést Észak-Amerikában a káprázatos sarki fényt okozó geomágneses vihar

Ideiglenesen leállt a gépi ültetés több helyen az Egyesült Államokban és Kanadában a hétvégi extrém erősségű geomágneses vihar miatt – írta hétfőn a New York Times, ami Magyarországon 2003 óta nem látott intenzitású sarki fényt okozott.

Több amerikai és kanadai gazdálkodó, köztük a minnesotai Hoffman Family Farm tulajdonosai arra panaszkodtak, hogy helyi idő szerint péntek este működésképtelenné váltak a traktoraikat és más mezőgazdasági gépeiket vezérlő navigációs rendszerek.

„A traktorok jelenleg a mező szélén állnak, a napvihar miatt leállítottuk őket” – mondta a technológiával foglalkozó 404 Media portálnak hétvégén Kevin Kenney, egy nebraskai gazdálkodó. „Nincs GPS, a kukoricavetési szezon közepén vagyunk, fogadnék rá, hogy az árupiacok kilőnek hétfőn” – tette hozzá.

A geomágneses vihar éppen ekkortájt érte el a G5-ös, „extrém” értéket, ami az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint egy ideig megzavarta a GPS-alapú műholdas helyzetmeghatározó rendszer működését, és az ultrarövidhullámú (VHF) kommunikációt.

Így nézett ki a sarki fény május 10-én, Utah államból
photo_camera Így nézett ki a sarki fény május 10-én, Utah államból Fotó: BLAKE BENARD/Getty Images via AFP

A ritka jelenségért több, a Földet eltaláló koronaanyag-kidobódás (coronal mass ejection, CME) felelt, amik zavarokat okoztak bolygónk mágneses terében. A napszéllel utazó CME-k forrása a hatalmas AR3664 napfoltcsoport volt, aminek mérete 17-szerese a Földének. A régióból az elmúlt napokban a legerősebbnek számító, X-osztályú flerek (helyi energiafelszabadulási események) is kitörtek, legutóbb vasárnap. Ezek a NOAA szerint képesek korlátozni vagy teljesen blokkolni a bolygó napos oldalán a rövidhullámú kommunikációt.

„Sosem volt még dolgom ilyesmivel” – mondta a New York Timesnak Patrick O’Connor, aki egy Minneapolistól 130 kilométerre délre található gazdaság tulajdonosa. Két hétnyi esőzés után, O’Connor péntek délután 5 körül beült a traktorjába, és úgy tervezte, hogy egész éjszaka kukoricát vet majd. Ehelyett a GPS rendszere hibát jelzett, majd amikor felhívta a műszaki segélyvonalat, azt mondták neki, hogy kimaradás van, és semmit nem tudnak csinálni.

Így ahelyett, hogy kukoricát vetett volna, O’Connor előkészítette a földet az ültetésre, és az eget tüneményes színekkel beragyogó sarki fényt élvezte. „Megzavart az estémet, de kint voltam a földeken, így láttam a sarki fényt a teljes pompájában” – mondta. A gazdálkodó azt nyilatkozta, hogy a kiesés rádöbbentette, mennyire függ a sokszor magától értetődőnek vett technológiától, és a ha jövőben a rendszer ismét leállna, hosszabb időre, akkor lehet, hogy meg kellene találnia a módját, hogy nélküle boldoguljon.

Sarki fény Miskolcon
photo_camera A hétvégi sarki fény Miskolcról Fotó: Gabesz

„Most először fordult elő, hogy egy ilyen erős geomágneses vihart szenvedtük el, miközben rá vagyunk utalva [a földművelési szektorban] a GPS-re” – mondta Terry Griffin, a Kansasi Állami Egyetem agrárközgazdásza. A szakember szerint bár ritkák az ilyen geomágneses viharok, azok így is veszélyt jelentenek az amerikai mezőgazdaságra, ahol a termények többségét modern, műholdas alapú irányítórendszerek segítségével vetik el.

Griffin elmondta, hogy jelenleg is fejlesztenek olyan rendszereket, amik mesterséges intelligenciát (AI) és gépi látást, vagy valamilyen lokalizáltabb navigációs rendszert használnak. Ezeket nem érné hasonló kiesés egy geomágneses vihar során.

Aki Magyarországon hasonló GPS kimaradást tapasztalt a geomágneses vihar csúcsán, péntek este vagy szombat hajnalban, írja meg nekünk a szerk@qubit.hu címre.