Az őslakosok kutyáit is megették az első angol telepesek Amerikában

Az angolok által 1607-ben elfoglalt Jamestown volt az első település a mai Egyesült Államok területén, ahol hosszú távon is megmaradtak a gyarmatosítók – húsz évvel korábban az észak-karolinai Roanoke-sziget meghódításával is próbálkoztak, de ott különböző nézőpontok szerint vagy lemészárolták őket az őslakosok, vagy nekik kellett beolvadni az úgynevezett indiánok közé

De a virginiai Jamestown kolónia története sem volt olyan felemelő, az angol telepesek és az őslakos póhatan törzs tagjainak kapcsolatát több tíz évig folyamatos konfliktus jellemezte: a fehérek több körben mészárolták le az őslakosokat, miközben a saját megélhetésük is nagyban függött a helyiektől és erőforrásaiktól.

Ennek egy újabb bizonyítékát tárták fel régészek az American Antiquity folyóiratban megjelent új kutatásukban: a helyszínen talált kutya- és emberi maradványok vizsgálatából kiderült, hogy az angolok a 17. század eleji éhínség idején – a kannibalizmusról szóló történeteken túl – az őslakosok kutyáit is elfogyasztották.

Elmer Boyd Smith illusztrációja az 1906-ban megjelent, Pocahontas és John Smith kapitány története című gyerekkönyvből. A később Rebecca Rolfe néven ismert Pokahontasz a póhatan törzsszövetség főnökének lánya volt.
photo_camera Elmer Boyd Smith illusztrációja az 1906-ban megjelent, Pocahontas és John Smith kapitány története című gyerekkönyvből. A később Rebecca Rolfe néven ismert Pokahontasz a póhatan törzsszövetség főnökének lánya volt. Forrás: közkincs

A kutatók az 1609–1617 közötti időszakból származó kutyacsontmaradványok mitokondriális DNS-ének elemzéséből kimutatták, hogy a jamestowni kutyák közül legalább hat már a gyarmatosítás előtt is az amerikai területről származott, és hogy azokat a településen lakó angolok ették meg.

Bár a jamestowni kutyák korábbi vizsgálatai túlnyomórészt európai származást állapítottak meg, ami azt sugallta, hogy az angolok által behurcolt állatok ugyanúgy átvették a hatalmat az Újvilág fölött, mint a gyarmatosító emberek, az új eredmények más konklúzióhoz vezetnek. „Az őslakos származású kutyák magas aránya inkább arra utal, hogy Jamestownban a britek és a póhatanok között összetettebb volt a kapcsolat, és kevésbé volt fontos a kutyák elkülönítése” – mondta a kutatást vezető Ariane Thomas, aki szerint akár valamilyen szinten együtt is élhettek az őslakosok a hódítókkal, de legalábbis többször érintkeztek egymással, mint azt korábban hitték.