A nagy babaszemek emberi beavatkozás nélkül alakultak ki a kutyák vad rokonainál

„A nagy babaszemek és a szomorú tekintet gondoskodást vált ki az emberekből. Mérhetően nagyobb gondoskodást, hiszen menhelyekről gyakrabban viszik haza azokat a kutyákat, akik gyakrabban adják elő ezt a tekintetet. Ez arra utal, hogy az emberek, ugyan valószínűleg öntudatlanul, de szelektáltak erre a jellegzetességre” – fogalmazott még 2019-ben Kubinyi Enikő a kutyák és farkasok szem körüli izmait összehasonlító amerikai-brit kutatás Qubiten megjelent ismertetőjében.

Tipikus babaszem tekintet
photo_camera Tipikus babaszem tekintet Fotó: Wikipédia

Az Anatomical Record folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány állítása szerint azonban nem csak a Canis familiaris néven ismert domesztikált faj egyedeinél alakult ki a hálás kutyatekintet produkálni képes látószervek.

A kutya (balra) és a farkas arcberendezése
photo_camera A kutya (balra) és a farkas arcberendezése Forrás: Kaminski et al, 2019, PNAS 201820653

Az arizonai Midwestern Egyetem anatómusai egy afrikai vadkutya, más néven hiénakutya (Lycaon pictus) állatkerti példányának boncolásakor a háziasított kutyákéval megegyező szemkörüli izmokat azonosítottak. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a szemizmok azért alakultak ki, hogy segítsék a hiénakutyák kommunikációját. A farkasokhoz és háziasított unokatestvéreikhez hasonlóan ez a faj is rendkívül szociális, az 5-9 egyedből álló falkák együttműködése vizuális jeleken alapul, a gazdag és kifejező mimika a csoportos vadászatok koordinációjában kulcsfontosságú tényező.

Hiénakutya kölykeivel
photo_camera Hiénakutya kölykeivel Fotó: Wikipédia

A következő fázisban az ázsiai vadkutya, más néven dól (Cuon alpinus) szemkörüli izmait vizsgálná a kutatócsoport, hogy kiderítse, a hasonló kommunikációs repertoárú fajnál is megtalálhatók-e ezek az anatómiai sajátosságok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás