A hálás mélybarna tekintet már a kutyák háziasításának kezdetén alapvető szempont lehetett

2023.12.20. · tudomány

Ismert, hogy a háziasítás és az azt követő fajtaszelekció alaposan átalakíthatja egy faj eredeti külső és belső tulajdonságait. Az elsőként domesztikált állatfajként a kutyák (Canis familiaris) az elmúlt 50 ezer évben rengeteg ilyen, a testalkattól a vérmérsékletig számos területet érintő változáson estek át. A Royal Society Open Science folyóiratban szerdán publikált japán tanulmány szerint az ember az ebek szemét is átszínezte.

A ragadozók többségének azért világos az írisze, mert ez evolúciós előnyt jelent a zsákmányszerzésben, ám a mai kutyáknál a sötét szemszín dominál. „A háziasítás csökkentethette ezt a szelekciós nyomást, ezért is öröklődhetett ez a tulajdonság, miután a sötét szem az első kutyáknál megjelent” – idézi a brit Guardian Konno Akicugut, a Tokiói Tudományegyetem munkatársát, a tanulmány első szerzőjét.

A kutatók mindenekelőtt farkasok és kutyák szemszínének összehasonlító elemzésével igazolták kiinduló állításukat. Ezekután azt vizsgálták, vajon mekkora szerepet játszik a színváltásban az emberi tényező. Ehhez olyan képpárokat szerkesztettek, amelyeken ugyanaz a kutya látható, az egyik fotón a farkasok világos, a másikon viszont a legtöbb mai fajtát jellemző sötét szemmel. A kutatók ezeket mutatatták meg önkénteseknek, akiket arra kértek, hogy a látottak alapján értékeljék a kutyák személyiségjegyeit, és határozzák meg azt is, hogy mennyire szeretnének közelebbi viszonyt teremteni az adott kutyával, illetve, hogy elfogadnák-e sajátjuknak.

A kutyáknál is előforduló heterokrómia tankönyvi esete
photo_camera A kutyáknál is előforduló eltérő szemszín, azaz a heterokrómia tankönyvi esete Fotó: Wikipédia

A kutatók magyarázata szerint a sötétebb írisz a tágra nyílt pupilla illúzióját kelti, ami alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a kutyák szelekciójánál a csecsemőszerűség a kezdetektől meghatározó szempont lehetett. Szemben a ragadozókra jellemző fenyegető tekintettel, amit az ember már a domesztikáció hajnalán is kerülni igyekezett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás