Jó hír a csokoládé szerelmeseinek: már fejlesztik az egészségesebb változatot

06.04. · tudomány

A mumusként számon tartott cukor helyettesítésével fejlesztenek egészségesebb és fenntarthatóbb csokoládét svájci mesterek, írja a Guardian. Az így készülő csoki a kakaóhüvely található pépesített húst tartalmazhatja majd.

A növényi hulladékból készített csokoládéval több szempontból is jól járhatnak az édesség szerelmesei. Egyrészt kevesebb cukrot fogyaszthatnak, ha ilyen csokikat esznek, másrészt a bolygót sem terhelik meg annyira az édesség iránti sóvárgásukkal. A növényi hulladék felhasználásával készített csokoládé előállításához ugyanis kevesebb földre és vízre van szükség.

A Nature Food folyóiratban közzétett tanulmány szerint a hüvely pépesített héja és belseje a cukorhoz hasonlóan édes ízt kölcsönöz a csokoládénak. Ezt kihasználva pedig gyakorlatilag teljesen elhagyható a kristálycukor a végtermékből. Igaz, ezzel pont a csokoládékészítés egyik fontos szabályát szegték meg a laborban, ugyanis folyadékot adtak a keverékhez, ami a hagyományos receptek szerint tilos.

Mégis, az új eljárás környezeti és egészségügyi előnyei miatt megéri felrúgni néhány szabályt. A tanulmány szerint az új receptúrával, vagyis a gyümölcs belsejéből kinyert édesítősziruppal készülő csokoládé előállításához 6 százalékkal kisebb földterületre van szükség.

Az egyetlen probléma a szárítás, az összetevők jelenlegi szárítási eljárása ugyanis nem nevezhető igazán környezetbarátnak. Az új csoki gyártása során mintegy 12 százalékkal nagyobb volt a károsanyagkibocsátás az extra szárítási lépés beiktatása miatt. A kutatók azonban ennek megoldására is gondoltak már: ha nagyobb mennyiséget gyártanak, napon végzik a szárítást vagy ha napelemekkel termelik meg a szárításhoz szükséges energiát, akkor minimalizálhatják a károsanyagkibocsátást is.

Hasonló gyártási eljárást a Nestlé is fejleszt, a svájci gyártó 2019-ben dobta piacra a csökkentett cukortartalmú KitKatet, aminek a gyártásához már felhasználták a kakaóbab húsából készített édesítőport. Így negyedannyi cukor is elég volt egy-egy szelet csokoládéba.