Egyenáramú stimulációval gyógyítanák a szívszaggató szerelmi bánatot

Bár a magyar nyelvű szakirodalomban említés sincs róla, a Lajtától nyugatra a klinikai gyakorlat régóta ismeri az angolul love trauma syndrome (LTS) néven jegyzett pszichoszomatikus tünetegyüttest. A szívszaggató lelkiek mellett akár fizikai fájdalomként is jelentkező szerelmi trauma szindróma ígéretes terápiája lehet az a Journal of Psychiatric Research folyóiratban megjelent tanulmányban leírt „transzkraniális egyenáramú stimuláció”, amelyet a brit Guardian vasárnapi cikke ismertet.

A szakirodalomban a poszt traumás stresszhez hasonlított, érzelmi szorongással, depresszióval, álmatlansággal, meredek hangulati ingadozásokkal, rögeszmés gondolatokkal, fokozott öngyilkossági késztetéssel, bizonytalansággal, tehetetlenséggel és bűntudattal járó LTS-t a németországi Bielefeld és az iráni Zanjan Egyetem kutatói kúrálták sikeresen. Legalábbis azoknál az önkéteseknél, akiket speciális fülhallgatókkal öt napon át naponta kétszer 20 percig tartó egyenáramú stimulációban részesítettek. A terápia azoknál enyhítette a szívszaggató szerelmi bánatot és javította a depresszióval és szorongással kísért letargikus állapotot, akiknél a prefrontális agykéreg dorzolaterális, illetve ventrolaterális területét érintette az egyenáramú kezelés.

A kutatók szerint mivel egy szerelmi kapcsolat kudarca nyomán a negatív érzelmek dominálnak, az érzelmi diszregulációt az érzelemszabályozás egyensúlyának helyreállításával sikeresen lehet kezelni akkor is, ha a kognitív viselkedési terápiák nem bevethetők, vagy éppen nem bizonyulnak hatásosnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás