Indul a harc az ízekért a laborhúspiacon

07.10. · TECH

Az állati eredetű sejtekből tenyésztett műhúsok várhatóan fehérjepótló alternatívát kínálnak a világ növekvő lakosságának, az ízük viszont egyelőre hagy kivetnivalót maga után. A New Scientist azonban egy ígéretes kutatásról számolt be, ami egy speciális reakció szimulációjával kölcsönöz a húsételekére emlékeztető ízeket és illatokat a laborban tenyésztett húspótlóknak.

Ugyanis a különböző aromák, amik a húsok jellegzetes ízét kölcsönzik, nem élik túl a tenyésztési folyamatot, így a főzés végére igen gazdag képzeletre van szükség, hogy valaki elhiggye, tényleg steaket fogyaszt éppen.

Dél-Koreai kutatók azonban előálltak egy olyan megoldással, amivel részben megőrizhetők az aromák, vagy inkább pótolhatók. Jinkee Hong, a szöuli Yonsei Egyetem munkatársa a kollégáival egy 3D-s térszerkezetű zselatinvázat készített, aminek a segítségével szimulálható az ún. Maillard-reakció. Ez a folyamat felelős a kialakuló ízek és illatok ínycsiklandozó aromáiért.

A hidrogéles vázban tárolt ízvegyületek kb. 150 Celsius-fokon aktiválódnak, tehát magas hőmérsékleten sem veszítik el az aromájukat, valamint a tenyésztési folyamat során is megőrzik azt. Használatukkal különböző ízprofilokat lehet létrehozni, csakúgy, mint a fűszerezéssel.

A gond velük az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból aggályos a használatuk. Egyelőre a kutatóknak sem világos, hogy emberi fogyasztásra alkalmas-e az így előállított műhús, ráadásul az illatok megítélésére is többnyire műorrokat használtak.

Arra tehát még valószínűleg jó sokat kell még várni, hogy a petricsészében nevelgetett hússzeletek becsapják a húsevőket, az viszont elkerülhetetlennek látszik, hogy az emberiség hús- és fehérjefogyasztásának legalább egy részét alternatív forrásból fedezzék.