A mexikói esőerdő mélyén találták meg egy maja település maradványait

07.16. · tudomány

Az IFL Science számolt be róla, hogy a LiDAR (Light Detection and Ranging, fényérzékelés és távolságmérés) technológia használatával tárták fel elfeledett maja építmények romjait a mexikói esőerdő mélyén. A LiDAR egy olyan lézeres távérzékelési technológia, ami úgy képes feltérképezni a területeket, hogy nem akadályozza meg benne a sűrű növényzet sem.

Így találtak meg a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársai a maja hagyományairól ismert Campeche régió középső részén egy piramisszerkezetű főteret és egy vízelvezető csatornát, valamint egy 13 méter magas szertartási központot is. Egy labdapálya nyomai is kirajzolódtak a környéken, ez valószínűleg a korai klasszikus korban, i. sz. 200 és 600 között keletkezhetett.

A esőerdő mélyén tárták fel maja épületek maradványait.
photo_camera A esőerdő mélyén tárták fel maja épületek maradványait. Forrás: INAH

A mintegy 140 kilométeren elterülő Balam Kú Bioszféra Rezervátumban kijelölt harmadik lelőhely egy természetes dombra fókuszált, itt a főtér mellett egy 16 méteres piramis állt, amit az áldozatbemutatáshoz kapcsolódó tárgyak vesznek körbe: kerámiatálak, állatmaradványok, és egy tűzkőhegy.

Ez a település a posztklasszikus korból származik, az utolsó évszázadokból a spanyol hódítás előtt (1250-1524). Jól példázza, hogy hogyan maradt fenn a kultúra azután, hogy a nagyobb és komplexebb politikai egységek felbomlottak.

A feltárt leletek pedig arra világítanak rá, hogy a LiDAR technológiával a már ismert régészeti lelőhelyek környékén is találhatók újabb és újabb leletek, amiket érdemes felmérni, főképp azért, mert a lézeres elemzés úgy is pontos képet adhat az állapotról és az elrendezésről, hogy nem kell megközelíteni a nehezen elérhető helyszíneket.