Elképesztő infrastruktúrájú ősi településhálózatot rejtett az ecuadori esőerdő

Az eddig ismerteknél legalább ezer évvel korábbi az a sok kilométernyi úthálózattal átszőtt, sűrűn beépített városközpontokból és villanegyedekből álló, kertekkel és kukoricatermesztő teraszokkal tarkított településrendszer, amely az időszámítás előtti 600 és 300 közötti időszakban a jelenleg esőerdők borította ecuadori Upano-völgyben állt – írja a Science.

Az ecuadori kutatócsoport január 11-én megjelent tanulmánya szerint a korábban legfeljebb a nomád törzsek által lakottnak tartott amazóniai dzsungel helyén két és félezer évvel ezelőtt sűrűn lakott kultúrtáj húzódott. A terepi feltárások során felszínre került épület- és falmaradványok, a magas szintű teraszos művelést lehetővé tevő csatornahálózat és útrendszer egyértelmű nyomai mellett a 300 négyzetkilométer kiterjedésű Upano-völgy LIDAR technológiával végzett feltérképezése arra utal, hogy a területet egy eddig ismeretlen, magasan urbanizált dél-amerikai civilizáció alakította át saját szükségleteire.

Az ősi város nyomai az ecuadori Upano-völgy LIDAR-képén
photo_camera Az ősi város nyomai az ecuadori Upano-völgy LIDAR-képén Fotó: ANTOINE DORISON, STÉPHEN ROSTAIN

A sűrűn beépített városközpontokat négyszögletes, az ásatások eredményei szerint kukorica, manióka és édesburgonya termesztésre használt parcellák és a hegyoldalakban kialakított teraszok övezik. A településszerkezetet a központokat egymással összekötő úthálózat mentén álló villák és házcsoportok teszik kertvárosiassá.

A szerzők szerint az Upano-völgyet urbanizáló ismeretlen ókori társadalom bizonyítja, hogy Amazónia korábban gazdag civilizációknak adott otthont. A tájkép legjelentősebb jellemzője a több tíz kilométeren át húzódó összetett útrendszer, amely összeköti a különböző városközpontokat, így regionális léptékű hálózatot hoz létre, hasonlót a közelmúltban Mexikóban és Guatemalában feltárt, jóval későbben épített maja településekhez. Az elmúlt két évtized bolíviai és brazíliai feltárásai során előkerült úthálózatok mellett az ecuadori felfedezés bizonyítja, hogy az Amazonas mentén már jóval az európai gyarmatosítók érkezése előtt fejlett civilizációk virágoztak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás