Napelem-telepítő robotot mutatott be egy amerikai energiavállalat

08.01. · TECH

Napelem-telepítő robotot mutatott be kedden egy amerikai energiavállalat, ami reményeik szerint megoldást adhat a megújuló energiaforrás kapacitásának bővítését lassító munkaerőhiányra – írta meg kedden a New York Times. A napenergia globális terjedése, mint nemrég részleteztük, robbanásszerű volt az elmúlt években, és reálisnak tűnik, hogy a következő évtized közepére minden más energiaforrást maga mögé utasítson a globális termelésben.

A Maximo eddig 10 megawattnyi napelem kapacitást telepített
photo_camera A Maximo eddig 10 megawattnyi napelem kapacitást telepített Fotó: AES Corporation

A Maximonak elnevezett robot az AES Corporation szerint naponta több száz, egyenként akár 30 kilogramm súlyú napelemet képes a helyére rakni, még rekkenő hőségben is. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb energiavállalata azt ígéri, hogy a kisteherautó méretű robot a jövőben az embereknél kétszer gyorsabban, és fele annyiért tudja majd a már felállított tartóelemekre helyezni a paneleket.

„A Maximo az első napelem-telepítő robot a piacon, ami már bizonyított” – mondta Andrés Gluski, az AES vezérigazgatója. A robottal eddig 10 megawattnyi napenergia kapacitást telepítettek, köztük az Amazon lousianiai napelem parkját, ahol a technológiai vállalat szerint a Maximo az építés idejét és költségét mintegy 50 százalékkal tudta csökkenteni.

link Forrás

„A kereslet növekedése soha nem látott mértékű, amit részben a mesterséges intelligencia és szerverparkok szárnyalása okoz. A [Maximohoz] hasonló innovatív megoldások alapvető fontosságúak lesznek ahhoz, hogy a [megújuló energia] projekteket nagyobb hatékonysággal, és gyorsabban üzembe tudjuk helyezni” – mondta Gluski.

A lánctalpas robot a napelem modulokat egy tárolóról emeli le robotkarja segítségével, aminek végén tapadókorongok találhatók. Ezután a paneleket egyesével a területen elhelyezett fémszerkezetre helyezi, amit mesterséges intelligencia algoritmusok által lehetővé tett gépi látás vezérel.

A robot naponta több száz napelem panelt képes kihelyezni
photo_camera A robot naponta több száz napelem panelt képes kihelyezni Fotó: AES Corporation

Maximo a több hónapig tartó sikeres tesztek után hamarosan új feladatot kap. A kaliforniai sivatagban segít majd a Bellefield napelem és akkumulátoros energiatároló park létrehozásában, amely ha 2026-ban elkészül, 1 gigawatt napenergiát tud majd előállítani és ugyanennyit tárolni.

A New York Times szerint az energiavállalatok egyre inkább az automatizálással akarják megoldani a munkaerőhiányt, mérsékelni a költségeket, és felgyorsítani a nagy napelemparkok megépítését, amiknek létesítése hagyományosan munkaigényes folyamat. A cégek azt állítják, hogy drasztikus változások nélkül lehetetlen megteremteni a globális felmelegedés mérsékléséhez szükséges kapacitást és kiszolgálni az ország növekvő energiaigényét.