A meleg a szimbiózist is tönkreteszi

A zöld papucsállatka (Paramecium bursaria) baktériumokkal táplálkozik, és a testében számos zöld alga él, ami az algának és a papucsállatkának is jó – de amint az Exeteri Egyetem egy friss kutatásából kiderült, ezek az előnyök csak bizonyos körülmények között biztosítottak, egy bizonyos hőmérséklet fölött a szimbiózis megszűnik.

Erre számos példa akad, ezek közül a legismertebb a korallfehéredés, de Benjamin Makin, a kutatás vezető szerzője szerint ez egy azonnali reakció a melegre (hiába tartós a hatása), azt viszont már kevesebben vizsgálták, hogy a hosszabb távú hőség milyen hatással van a szimbiotikus együttműködésre.

photo_camera A zöld papucsállatka Fotó: Ben Makin

A mostani kutatásban Makin és társai azt vizsgálták, hogy hogyan működik a szimbiózis, ha több generációnyi papucsállatka tartósan 30 fokos vízben él. A tanulmányban hangsúlyozzák, hogy ez nem a valóságtól elrugaszkodott forgatókönyv, a felmelegedés miatt ugyanis bőven elképzelhető, hogy az édesvizek, ahol ezek az egysejtűek élnek, tartósan elérik ezt a hőmérsékletet.

5 fok már túl sok

A kutatók a kontrollcsoportot 25 fokos vízben tartották, és megvizsgálták, hogy mi történik, ha ennél 5 fokkal hidegebb vagy melegebb környezetbe helyezik őket. Ami pedig a hosszabb távot illeti: a kísérlet 295 napig tartott. Mint kiderült, a meleg nem tesz jót a szimbiózisnak: a fotoszintézis teljesen leállt, az alga pedig ahelyett, hogy a szokásos módon együttműködött volna a papucsállatkával, parazitikus viselkedést mutatott.

A kutatók szerint a hosszabb távú vizsgálat alapján valószínűsíthető, hogy a felmelegedés akár a zöld papucsállatkához hasonló fajok kihalásával is járhat, ami felmérhetetlen csapást jelentene a vízi ökoszisztémákra – de még ha nem is pusztul ki a faj, az az eredményekből már látszik, hogy a jövő nem sok jót tartogat a számára, hiszen az algák nyújtotta előnyök helyett csak hátrányokhoz jut majd.