Nukleáris robbantással védenék meg a Földet a közeledő aszteroidáktól amerikai kutatók

09.24. · tudomány

Egy amerikai kutatócsoport Hollywood-i filmekbe illő megoldási javaslattal állt elő arra az esetre, ha egy aszteroida becsapódása veszélyeztetné a földi élet jövőjét. Az Egyesült Államokban működő Sandia Nemzeti Laboratórium fizikusai kísérlettel illusztrálták, hogyan lehetne nukleáris robbantással eltéríteni a Föld felé tartó aszteroidákat, az eredményeikről pedig a Nature Physics című tudományos folyóiratban számoltak be.

A Guardian összefoglalta a vizsgálatot, amiben a kutatók röntgensugárzással szimulálták a nukleáris töltetek robbantását. Bár a javaslatban szó sincs az aszteroida felszínén történő robbantásokról, a megoldás mégis megidézi a mozifilmeket, amikben csodával határos módon mentik meg a Földet egy-egy óriási erejű becsapódástól. Ehhez ráadásul nem is kell gigantikus meteoroknak eltalálnia a bolygót, elég lehet egy alig több mint 3 kilométer átmérőjű aszteroida is.

A becsapódás ereje ugyanis igen nagy távolságokban is végzetesen befolyásolhatja a földi körülményeket. Ezt elkerülendő a tudósok azt javasolják, hogy nukleáris töltetet robbantsanak az aszteroida és a Föld között, aminek az ereje képes olyan magas hőmérsékletre hevíteni a meteor felszínét, hogy ott gázképződés indul. Ez a gáz pedig elegendő hajtóerőt hozhat létre ahhoz, hogy eltérítse az aszteroidát a pályájáról.

Igaz ugyan, hogy a kísérletet folytató laboratórium elsődleges feladata a nukleáris arzenál biztonságának biztosítása és felügyelete, kiindulva a dinoszauruszok kihalását eredményező becsapódásból, valódi veszélyt jelenthetnek az emberiségre is az aszteroidák. Innen jött az ötlet, hogy elvégezzék azt a kísérletet, ami a Föld felé tartó aszteroidák eltérítésére tesztelnek módszereket.

2022-ben a NASA hasonló célú védelmi rendszert tesztelt, amikor a DART nevű űrszonda a Dimorphos kisbolygóba csapódott. A teszt lényege az volt, hogy megvizsgálják, lehetséges-e eltéríteni a pályájáról egy ekkora méretű aszteroidát egy megfelelően célzott szondával, a kísérlet pedig sikerrel zárult.

Felvétel készült a Dimorphos aszteroida 10 ezer kilométer hosszú törmelékcsóvájáról
photo_camera Felvétel készült a Dimorphos aszteroida 10 ezer kilométer hosszú törmelékcsóvájáról Fotó: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Ka

A nukleáris elhárítás viszont ennél is rugalmasabb lenne, ugyanis sokkal kevesebb idő alatt lehet reagálni a fenyegető égitestek közeledésére vele. Ráadásul nem kell a felszínükön becsapódnia a töltetnek, elég, ha a sugárzás megfelelő mértékben eléri a felszínt és létrehozza az eltérítéshez szükséges energiával rendelkező gáztömeget.